Solplanet x AeroFix

Tranzactiile cu spatii industriale: volum dublu in T1 2021 fata de T1 2020

Piața locală a spațiilor logistice și industriale a început și anul 2021 pe un trend pozitiv.  Volumul tranzacțiilor din primele trei luni s-a ridicat la aproape 200.000 mp, dublu față de perioada similară a anului precedent, potrivit datelor firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Reînnoirile de contracte au reprezentat doar 16% din volumul tranzacționat, astfel că cererea a fost determinată în primul rând de contracte noi și de proiecte de relocare.

Mai mult de 40% din tranzacții au fost de preînchiriere, astfel că piața va continua să se dezvolte într-un ritm susținut.

Bucureștiul a atras aproape 60% din volumul tranzacționat, o activitate importantă fiind observată și în Timișoara, Pitești (câte 10% din volumul tranzacționat) sau Brașov (7%).

Livrările de spații noi în primul trimestru al acestui an au fost limitate, cea mai importantă dezvoltare finalizată fiind extinderea cu 10.000 mp a centrului de distribuție deținut de Decathlon în cadrul parcului logistic dezvoltat de WDP la intersecția dintre autostrada București – Ploiești și Centura Capitalei. În cadrul aceluiași proiect a fost semnată și una dintre cele mai mari tranzacții ale începutului de an, eMag închiriind un spațiu de 11.000 de metri pătrați.

În prezent, dezvoltatorii au în construcție spații noi cu o suprafață cumulată de peste 450.000 mp. Bucureștiul rămâne cea mai activă piață, în jurul Capitalei fiind concentrate circa 55% din noile spații aflate în construcţie. Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov, trei dintre cele mai importante piețe logistice regionale, alături de Craiova, unde va fi construit un nou centru logistic pentru Profi, sunt de asemenea active.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2021

Sus