Solplanet x AeroFix

Transparentizarea recrutarii pentru functiile de conducere din intreprinderile publice

Transparentizarea procesului de recrutare pentru funcțiile de conducere din întreprinderile publice este una dintre inițiativele legislative cu cele mai puține șanse de a deveni lege, dată fiind maniera în care se fac angajările în posturile publice.

Această nouă propunere a fost înaintată de mai mulți senatori și deputați USR, pentru ca procesul final de recrutare, și anume proba interviului, să fie mai transparent.

Proiectul de act legislativ, depus la Parlament spre dezbatere, se referă la îmbunătățirea normelor din sfera legii care fac referire la accesul liber la informații de interes public.

Astfel, transparentizarea procesului de recrutare ar putea fi asigurată prin punerea la dispoziția publicului larg a interviurilor de recrutare în timp real pe paginile website aferente fiecărei instituții. Înregistrările vor fi păstrare timp de 4 ani de la data afișării rezultatelor finale ale concursului.

Finalitatea reglementărilor propuse în prezentul act normativ ar duce la eliminarea oricărei suspiciuni de angajare pe alte criterii decât cele solicitate prin anunțul de angajare, susțin inițiatorii.

Viitoare hala de peste 6 mii mp

În prezent, potrivit legii, selecția candidaților pentru funcția de director a unei regii autonome este efectuată de către un expert independent, unde una dintre condițiile selecției ce îl privește pe candidat o reprezintă o minimă experință relevantă în activitatea de conducere a unor întreprinderi publice.

Anunțul și selecția candidaților finali admiși este publicată în două ziare economice și/sau financiare de largă răspândire și pe pagina de internet a întreprinderii publice.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/ aprilie  2023

Sus