Un viitor Centrul Național pentru Informații Financiare va prelua activitatea din domeniul IT și personalul aferent de la Agenția Națională pentru Achiziții Publice, Agenția Națională de Administrare Fiscală (atât aparatul central, cât și unitățile subordonate) și de la Comisia Națională de Prognoză.
Potrivit unui proiect de Ordonanță de Guvern, noul CNIF nu va avea personalitate juridică. Acesta va fi organizată la nivel de direcție generală, prin schimbarea denumirii Direcției generale a tehnologiei informației și comunicațiilor.
Oficialii consideră că măsurile sunt susținute de următoarele argumente:
* complexitatea sistemului informatic și specificitatea aplicațiilor informative incluse în acesta (sute de aplicații, sute de puncte de prezență);
* numărul de entități ale administrației publice și de entități private deservite;
* întinderea teritorială;
* numărul în creștere de proiecte majore de dezvoltare a sistemului informatic și cu termene limită de finalizare, impuse de cerințele Uniunii Europene, Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional, acte normative, cerințe de eficientizare a activităților compartimentelor MFP și structurilor din subordine, cerințe de îmbunătățire a serviciilor oferite cetățenilor și mediului de afaceri etc.
Guvernul Tudose consideră că, după promulgarea Ordonanței, resursele financiare, materiale și umane vor fi utilizate mai eficient, pentru că odată cu creșterea cantităților achiziționate, costul unitar va scădea.
Totodată, demnitarii consideră că sistemele mari permit specializarea mai fină a resurselor umane. În plus, aceștia cred că resursele umane din teritoriu vor fi utilizate mai eficient, inclusiv în fazele de analiză, dezvoltare, testare, implementare a sistemului informatic.
„Astăzi în jur de 800 de specialiști de TIC din teritoriu sunt utilizați doar în procesul de administrare a sistemului informatic. Utilizarea acestor specialiști în fazele de analiză, proiectare conduce la diminuarea costurilor cu realizarea sistemului informatic, în condițiile în care, în teritoriu se pot recruta specialiști TIC, cu costuri sub cele necesare în marile centre industriale”, arată inițiatorii.
Ba mai mult, adaugă aceștia, noile măsuri vor conduce la scăderea costurilor de exploatare, dat fiindcă elementele de tehnologie vor fi folosite în comun. Nu în ultimul rând, Guvernul consideră că nivelul de salarizare a specialiștilor TIC din teritoriu va fi aliniat cu cel al specialiștilor din aparatul central.
„Aceasta va conduce la atragerea de noi resurse umane specializate TIC în teritoriu, urmare a creșterii nivelului de salarizare pentru aceste posturi, comparativ cu oferta din mediul privat și luând în considerare că gradul de competivitate cu mediul privat nu este atât de puternic în majoritatea orașelor din teritoriu, prin comparație cu București și centrele universitare mari”, cred demnitarii.
Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iul-aug 2017 (click aici)
TopJobs – Oferte locuri de munca in constructii (click aici)
Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!