Oferte locuri de munca top

Tot mai putine fonduri pentru controlul calitatii constructiilor

Fondurile alocate pentru activitatea de control al calității construcțiilor vor fi diminuate substanțial prin anularea unor taxe pe care Inspectoratul de Stat în Construcții le percepe în prezent.

Este vorba de cota de 0,5% din valoarea lucrărilor pentru realizarea construcţiilor noi şi a lucrărilor de intervenţie la construcţiile existente pentru care se emit autorizaţii de construire/desfiinţare și cota de 0,1% din valoarea lucrărilor autorizate – ”pentru toate lucrările de infrastructură de transport de interes național”.

Aceasta potrivit unui proiect de ordonanță de Guvern înaintat de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

Bugetul Inspectoratului de Stat în Construcții are anul acesta prevăzute venituri proprii de 195 milioane lei, din care 191 milioane lei sunt din taxe administrative. În mare parte acestea sunt aferente lucrărilor de infrastructură de transport întrucât astfel de proiecte sunt de valori foarte mari, chiar și de sute de milioane de euro.

Dacă pentru lucrările de acest tip nu vor mai fi percepute taxe, bugetul ISC va trebui să se bazeze pe taxele aplicate lucrărilor de construcții rezidențiale  și nerezidențiale, finanțate din fonduri private în cea mai mare parte.

Anularea taxelor percepute de ISC pentru lucrările de infrastructură de transport ar putea duce la o scăderea a activității de control al calității construcțiilor, prin diminuarea numărului de inspectori, oricum insuficient în prezent.

Asta dacă guvernanții nu se gândesc să crească taxele percepute dezvoltatorilor imobiliari sau să acopere de la bugetul de stat, prin subvenții, activitatea de control al calității construcțiilor.

Proiectul de Ordonanță a Guvernului pentru completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții și a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, propus de ministerul Transporturilor, a intrat în consultare publică.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus