Oferte locuri de munca top

Toata lumea trebuie sa se racordeze la sistemele de epurare a apelor

Populația și firmele vor fi obligate să se racordeze la sistemul de procesare a apelor uzate, după înființarea acestuia în zona proprietății lor.

Obligația este valabilă inclusiv pentru cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, dacă aceștia nu dețin stații de epurare avansată care respectă condițiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural.

Prevederea este inclusă în Ordonanța de Urgență privind investițiile pentru serviciul public inteligent alternativ pentru procesarea apelor uzate urbane, publicată în Monitorul Oficial.

Primăriile din localitățile cu mai puțin de 2.000 de locuitori vor putea realiza sisteme alternative pentru rețelele de canalizare, cu finanțare din fonduri europene nerambursabile. Bugetul total al programului este de 500 milioane de euro.

Valoarea investiției eligibile este de 2.500 de euro pe gospodărie, ceea ce înseamnă că aproximativ 200 mii de gospodării din mediul rural vor putea fi racordate la rețeaua de canalizare, conform declarațiilor ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Astfel, unitățile administrative-teritoriale care nu pot înființa, organiza și gestiona serviciul public de canalizare pentru localități vor înființa serviciul public inteligent alternativ.

Prin acest sistem va fi asigurată canalizarea și epurarea apelor uzate urbane și va cuprinde:

* racorduri de canalizare de la punctul de delimitare și preluare

* bazine inteligente colectoare ale apei uzate, cămine și construcții-anexe care asigură prealuarea apelor uzate urbane de canalizare de la doi sau mai mulți utilizatori

* mijloace de transport și vidanjare

* stații și microstații de epurare

* bazine tehnologice de prealuare a apelor uzate urbane etc.

Finanțarea investițiilor este eligibilă pentru fonduri externe nerambursabile în cadrul fondurilor alocate României prin Mecanismul de redresare și reziliență.

Autoritățile administrației publice vor aproba strategiile locale ale serviciului public inteligent alternativ pentru procesarea apelor uzate urbane și vor aproba studiile de fezabilitate pentru acesta.

De asemenea, primăriile vor putea să se asocieze pentru gestionarea în sistem regional al serviciului, iar pentru realizarea investițiilor vor putea accesare fonduri publice alocate programelor de investiții aflate în derulare.

Administrația publică va aproba prețurile și tarifele pentru serviciul public.

 

Login Required

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2020

 

Sus