Oferte locuri de munca top

Tichete verzi in schimbul deseurilor reciclabile

A fost propus un sistem de recompensare pentru persoanele fizice și juridice, producători sau deținători de deșeuri, cât și pentru operatorii economici care se ocupă de colectarea deşeurilor care decid să recicleze.

Astfel, în schimbul deșeurilor reciclabile, aceștia ar putea primi tichete verzi, care vor putea fi folosite mai apoi pentru alte tipuri de plăți.

Propunerea legislativă a fost înaintată de mai mulți senatori și deputați PSD, aceasta fiind în prezent înregistrată la Senat pentru dezbatere.

Mai exact, instituirea Tichetului Verde pe teritoriul României va cuprinde adoptarea unui mecanism prin care procesele privind deşeurile să poată avea loc direct de la sursă (de la deținătorul de deşeuri, atât persoană fizică, cât şi persoană juridică), și anume deşeurile să poată fi atât selectate, colectate şi predate în mod direct către operator (către punctele de colectare instituite de acesta).

În practică, aceasta înseamnă că orice operator economic care îşi creează un punct de colectare a deșeurilor reciclate – hârtie, metal, plastic, sticlă, deşeuri electrice și electronic, deşeuri din baterii şi acumulatori, deşeuri din autoturisme – poate să achiziționeze de la orice generator inițial de deşeuri – persoană fizică sau juridică – deşeuri colectate selectiv în mod corect, în schimbul oferirii de tichete verzi.

Se interzice, astfel, cumpărarea sub forma modalității de plată numerar de către operator a deşeurilor respective.

Operatorul va acorda un tichet verde (pe hârtie / digital) reprezentând contravaloarea deșeului selectat / a kg de deşeuri selectate).

Tichetele în format de hârtie vor putea fi emise numai până la data de 31 decembrie 2024, urmând ca, după acest moment, tichetele verzi să existe pe piață numai în format digital. Acesta va fi acordat numai pentru deşeurile reciclabile generate, importate legal și colectate pe teritoriul României.

Tichetele verzi vor fi utilizate ca mijloc de plată în incinta unităților afiliate în care unitățile emitente vor încheia contracte.

Nu vor putea fi utilizate pentru achiziționarea de tutun, alcool, arme sau în activități de jocuri de noroc și pariuri.

Mai mult, tichetele verzi vor putea fi utilizate și pentru contractarea unor servicii care aduc valoarea adăugată mediului, cum ar fi serviciile de depoluare a apei sau solului.

În mod concret, operatorii economici care colectează deşeuri (în speță, și deșeuri reciclabile) şi care doresc să organizeze puncte de colectare, vor fi nevoiți să încheie contracte cu unitățile economice emitente de bonuri valorice, sub forma tichetelor verzi (emise atât pe suport fizic, cât şi digital).

O inovație a acestei legi este că operatorii nu mai trebuie să livreze direct statului taxa de mediu, ci prin intermediari, aceştia fiind, de fapt, unitățile emitente de tichete verzi.

 

Descărcați aici Propunerea legislativă

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus