Oferte locuri de munca top

Terminalul aeroportului Oradea va costa peste 200 mil lei

Proiectul de extindere și eficientizare a terminalului de pasageri nr. 1 al Aeroportului Oradea are o valoare estimată de peste 212,84 milioane lei, inclusiv TVA, potrivit indicatorilor tehnico-economici recent aprobați.

Suprafața terminalului se va mări cu aproape 10.000 mp mărind astfel capacitatea de procesare a aeroportului.

Având în vedere că proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, lucrările trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2023.

Noile construcții se vor dezvolta preponderent la parter, având în unele zone și etaj/mezazin. Pe lângă fluxurile aeroportuare se vor realiza spații comerciale, birouri pentru personalul administrativ, handling, de securitate și pentru reprezentanții instituțiilor cu atribuții de control: poliția de frontieră, SRI și vamă.

Prin realizarea acestui proiect, suprafața construită se va mări de la 2.925 mp, cât este în prezent, la aproximativ 12.500 mp.

Terminalul T1 se va extinde ținând cont de un trafic de 400 pasageri/flux. Sunt prevăzute patru fluxuri principale: plecări/sosiri Schengen și plecări/ sosiri non-Schengen. Se vor asigura și fluxuri secundare dedicate pentru plecări și sosiri VIP. Vor putea fi procesați 800 de pasageri/oră, atât pe zboruri interne, cât și pe zboruri internaționale.

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a precizat: ”Acest proiect, alături de celelalte pe care le avem în lucru, va rezolva pentru mulți ani de acum înainte infrastructura aeroportuară a Municipiului Oradea și a județului Bihor.

Astfel, vom avea un terminal de pasageri extins care va prelua toate fluxurile, eficient energetic, cu o parcare și acces printr-un sens giratoriu dinspre drumul național DN79.  Vor mai exista o zonă destinată unui hotel, un terminal cargo operațional, o pistă extinsă la 2.500 de metri, sisteme de control, aterizare și decolare complet modernizate și un gard inteligent dispus pe noua configurație a aeroportului”.

Investiția mai prevede extinderea suprafețelor betonate din fața terminalului pentru a facilita accesul pasagerilor, a personalului și a utilajelor aeroportuare, extinderea drumului de acces și a parcării (capacitate de 320 de locuri), achiziția unui echipament de degivrare pentru perioadele cu temperaturi scăzute și alte lucrări conexe.

Durata de realizare a investiției este de 8 luni, din care 2 luni pentru proiectare și 6 luni pentru execuția lucrărilor.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus