Oferte locuri de munca top

Temeri privind o viitoare scumpire a cimentului

Temerile privind o viitoare scumpire a cimentului sunt generate de creșterea record a prețului energiei electrice. Acesta a crescut anul acesta de aproape 10 ori, ajungând să varieze între 300 și 400 de euro pe MWh, de la 33 de euro pentru un MWh – tariful de anul trecut. Situația este de natură să influențeze prețul cimentului, având în vedere ponderea mare (20-25%) pe care energia o are în costul de producție.

Totuși, producătorii de ciment încearcă să ne liniștească.

Mihai Rohan, președintele Patronatului din industria cimentului și a altor produse minerale pentru construcții din România (CIROM), ne-a declarat:  „De regulă, producătorii de ciment au încheiate contracte de achiziție a energiei electrice pe termen mediu și/sau lung, astfel încât această creștere a prețului la energia electrică pe Piața pentru Ziua Următoare nu ar trebui să influențeze prețul cimentului pe termen scurt”.

În linii mari, creșterea impresionată a prețului pentru un MWh de energie electrică poate fi argumentată prin creșterea cererii. Condițiile meteo de iarnă ar putea fi explicația pentru creșterea consumului final de energie electrică, indiferent că vorbim despre companii sau despre consumatori casnici. Prin urmare, vremea rece a cauzat un consum mai mare și, implicit, o creștere a tarifelor.

„Este un preț spot, este clar că am trecut printr-un moment de criză”, a afirmat Alexandru Petrescu, ministrul Economiei.

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a declanșat o investigație în acest sens. ANRE a demarat verificări la două companii din sectorul energetic, în urma unei sesizări făcute de Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale. Atenționarea făcută de OPCOM viza o serie de tranzacții suspecte, care ar fi putut manipula tarifele de pe piață. Săptămâna trecută, prețul energiei atingea pragul de 650 de lei, aproape de trei ori mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016.

 

TopJobs –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus