Solplanet x AeroFix

Taxa pe construcții speciale eliminată doar în agricultură

OLYMPUS DIGITAL CAMERATaxa pe construcții speciale, cunoscută și sub denumirea de „taxa pe stâlp”, va fi menținută până în 2017. Doar în cazul firmelor din agricultură taxa va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 2016.

„Taxa de stâlp”, în vigoare de la 1 ianuarie 2014, este de fapt un impozit de 1.5% pentru construcțiile neimpozabile. Taxa pe clădiri speciale se achită de către persoanele juridice pentru centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice și nuclearo – electrice, stații și posturi de transformare, stații de conexiuni, piste și platforme, sonde de țitei, gaze și sare, rampe de încărcare – descărcare, coșuri de fum și turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine, ecluze și ascensoare, baraje, jgheaburi pentru piscicultură, infrastructură de transport feroviar, infrastructură drumuri, linii și cabluri aeriene de telecomunicații (stâlpi, circuite, cabluri, traverse, console), platforme, turnuri și piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, radio, tv, construcții pentru transportul energiei electrice, dar și pentru lacuri artificiale de acumulare și canale de irigații.

Noul Cod Fiscal aduce o serie de modificări, cum ar fi reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată la 20% de la 1 ianuarie 2016 și eliminarea CASS pe dividende, dar menține o parte din prevederile propuse spre schimbare de anul viitor.

Astfel este menținut impozitul pe dividende de 16%, până în 2017, dar și supracciza de 7 eurocenți la carburanți. O altă propunere care nu a fost inclusă în Noul Cod Fiscal este plafonarea contribuțiilor sociale la 5 salarii medii brute pe economie, măsură amânată până la 1 ianuarie 2017.

La aceste concluzii au ajuns liderii principalelor partide politice, nevoiți să rediscute proiectul Codului Fiscal, după ce acesta a fost trimis Parlamentului spre reexaminare de președintele Klaus Iohannis.

Noul Cod Fiscal urmează să fie adoptat de Parlament și retrimis președinteluiKlaus Iohannis spre promulgare.

Sus