Oferte locuri de munca top

Taxa de timbru pentru monumentele istorice ar putea fi reinstituită

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Proprietarii de afaceri de jocuri de noroc ar putea plăti din nou taxa de timbru pentru Institutul Naţional al Patrimoniului şi pentru Fondul Cinematografic, potrivit unei iniţiative legislative aflate în dezbatere la Camera Deputaţilor.

Astfel o parte din bani ar urma să meargă către reabilitarea monumentelor istorice publice sau private. Mai exact din fondurile strânse autorităţile vor asigura finanţarea elaborării documentaţiilor, lucrări, achiziţii sau acordarea de credite cu dobândă redusă sau fără dobândă pentru proprietarii acestor edificii, persoane fizice sau juridice.  Sub incidenţa acestei legi intră cei care organizează activităţi de cazinou, jocuri de noroc şi jocuri mecanice.

Iniţiativa legislativă urmăreşte îndreptarea Ordonanţei de Urgenţă 77/2009 prin care a fost abrogată plata acestui timbru. “Acest act normativ a avut ca efect diminuarea semnificativă a Fondului cinematografic, respectiv o pierdere de 1,5 milioane de euro anual dar şi o diminuare drastică a fondurilor Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice în prezent Institutul Naţional al Patrimoniului(…).”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Iniţiativa legislativă aparţine unui grup de deputaţi PSD, PNL, ND, UDMR, ALDE a fost adoptată de Senat la sfârşitul lunii octombrie şi se află în dezbatere la comisiile Camerei Deputaţilor cu termen de depunere a raportului la sfârşitul lunii noiembrie.

Sus