Peste 76 milioane lei are de recuperat Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) în urma cazurilor în care instanţele au dispus anularea executării silite, în perioada 2012 – 2014.
A.N.R.P. a făcut o serie de sesizări penale în cursul anului trecut privind modul în care au fost restituite mai multe proprietăţi.
Cele mai grave cazuri au vizat:
– restituirea unui teren în suprafaţă de 8.666 mp din municipiul Bucureşti;
– retrocedarea unei suprafeţe de 388 ha de teren forestier de către Primăria oraşului Azuga;
– restituirea unei suprafaţe de 50 de ha de teren arabil de către Primăria Păuleşti, judeţul Prahova;
– restituirea unor suprafeţe de teren forestier însumând 373 ha de către Primăria comunei Băleni, judeţul Prahova;
– restituirea de către Primăria comunei Măgureni, judeţul Prahova, a unei suprafeţe de 980 ha teren forestier;
– restituirea a 876 ha teren forestier în localitatea Filipeştii de Pădure, judeţul Prahova;
– retrocedarea a două suprafeţe de teren forestier însumând 2.689 ha în localitatea Valea Doftanei, judeţul Prahova.
“În toate cazurile în care A.N.R.P. a constatat că retrocedarea unor suprafețe importante de teren s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale, în 11 afara sesizărilor penale, instituția a acționat și pe calea dreptului civil și a solicitat instanțelor anularea titlurilor de proprietate”, precizează reprezentanţii A.N.R.P.
În anul 2014 A.N.R.P. a emis titluri de plată în valoare de 545 milioane lei. Doar în luna decembrie 2014, ANRP a făcut plăţi voluntare în sumă de peste 19 milioane lei, în dosare în care exista fie o hotărâre judecătorească, fie un titlu de plată.
Un număr de 2.876 de dosare au fost soluţionate de CNCI în anul 2014. Au fost emise 1.120 decizii de compensare şi 364 de titluri de despăgubire.
De asemenea, s-au emis 1.361 de decizii de invalidare a hotărârilor şi dispoziţiilor prin care autorităţile locale şi celelalte autorităţi au propus acordarea de despăgubiri.
ANRP a deblocat plata despăgubirilor în 2014. În primă fază, au fost emise titlurile de plată aferente primei tranșe pentru dosarele aprobate de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (C.C.S.D.) în perioada 2007 – 2011 (înainte de adoptarea Legii nr. 165/2013).
Ulterior, au fost emise și titlurile de plată aferente primei tranșe din suma stabilită prin deciziile de despăgubire emise după adoptarea Legii nr. 165/2013 de Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor (C.N.C.I.), în perioada iunie 2013 – decembrie 2014.
Printre dificultăţile întâmpinate în soluţionarea dosarelor se numără lipsa unor documente de arhivă privind dreptul la proprietate, modalitatea de preluare de către stat, detaliile constructive ale imobilului sau obținerea acestor acte cu dificultate.
La finele anului 2014 pe rolul instanţelor judecătoreşti existau peste 7.000 de litigii care aveau ca obiect contestaţii la deciziile emise, cereri de obligare a CNCI la emiterea deciziilor de despăgubire şi contestaţii la executări silite.
Plata despăgubirilor se face în ordinea cronologică a emiterii hotărârilor comisiilor judeţene/Comisiei municipiului Bucureşti, ordinului emis de şeful Cancelariei Primului-ministru sau a deciziei de plată a ANRP în tranşe anuale, eşalonat, pe o perioadă de cinci ani, începând cu data de 1 ianuarie 2015.