Oferte locuri de munca top

Suspendarea PUZ-urilor de sector nu va bloca investitiile in Bucuresti

Sute de hectare de spații verzi din București ar fi transformate în terenuri construibile dacă Planurile Urbanistice Zonale ale sectoarelor nu ar fi anulate, susține primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. Aceste PUZ-uri sunt ”absolut scandaloase” într-un oraș cu un nivel atât de ridicat al poluării cum este Bucureștiul.

”Urbanismul din Bucureşti, din ultimii ani, a fost o golănie şi cele cinci PUZ-uri de Sector sunt doar apogeul acestui tip de urbanism”, a afirmat Nicușor Dan.

Din cauza acestui tip de urbanism, bucureştenii stau azi şi au stat ani de zile în trafic, cartiere întregi nu au şcoli, un oraş ca București care are un potenţial uriaş turistic e prezentat în revistele europene de turism drept cea mai urâtă capitală europeană.

Din cauza acestui tip de urbanism sunt zeci de mii de oameni care şi-au pus toată agoniseala de-o viaţă într-un apartament sau într-o casă şi s-au trezit cu un bloc la ferestrele casei lor.

Dezvoltare înseamnă că un privat alege arhitectul care îi face proiectul mai bun şi nu pe arhitectul care are o relaţie în primărie şi care îi obține un etaj sau două etaje în plus, a mai spus Nicușor Dan.

În plus, planurile de dezvoltare a Bucureștiului sunt puse în pericol de PUZ-urile de sector. Astfel, metroul de suprafață care ar urma să asigure legătura dintre Giurgiului-Ferentari cu alte zone ale orașului nu ar mai putea fi realizat. Aceasta pentru că pe linia de tren existentă PUZ Sector 5 permite construirea de blocuri.

Bucureștiul are aproape 30 km de maluri de lac, terenuri care ar putea fi trasformate în zone de petrecere a timpului liber, cu terenuri de sport, bazine de înot, piste de biciclete, zone de promenadă. Ori, pe aceste terenuri PUZ-urile de sector permit construirea de blocuri cu până la 14 etaje.

Sunt străzi cu lățimea de 7 m unde PUZ-urile de sector permit edificarea unor construcții cu 14 etaje, ceea ce face imposibilă lărgirea în viitor a străzilor respective, îngreunând circulația.

În nici un caz nu vor fi blocate proiectele de investiții ale orașului

Suspendarea PUZ-urilor de sector nu este o catastrofă pentru București, dimpotrivă, a subliniat Nicușor Dan. El a spus că în nici un caz nu vor fi blocate proiectele de investiții ale orașului, acestea vor fi aprobate în baza PUG-ului existent.

”Bineînţeles că nu suntem absurzi. Dacă în baza PUZ-urilor de sector s-a prevăzut extinderea unei şcoli, extinderea unei grădiniţe, un pasaj rutier, o mare lucrare de infrastructură, pentru care există deja toate avizele pentru PUZ-urilor de sector, Consiliul General poate să dea punctual un PUZ pentru respectiva investiţie. Deci aceste investiţii nu vor fi în niciun caz blocate. De pe o lună pe alta, Consiliul General al Municipiului Bucureşti poate să aprobe un PUZ  punctual pentru fiecare dintre investiţiile pe care le considerăm necesare”, a subliniat Nicușor Dan.

De asemenea, tot ce înseamnă autorizaţie de construire emisă înainte de suspendarea PUZ-urilor rămâne în vigoare, pentru că suspendarea produce efecte numai pentru viitor.

Pentru certificate de urbanism, emise deja în baza PUZ-urilor de sector şi care prevăd dezvoltări rezonabile, de la lună la alta CGMB poate să dea un PUZ punctual pentru a rezolva această chestiune. Este vorba, de exemplu, de o funcţiune care era prevăzută în PUG ca industrială şi care nu se mai potriveşte în anul 2021 ca industrială în mijlocul unui cartier de locuinţe, ca să devină funcţiune de locuire.

”Însă, dacă cineva avea în PUG un teren cu funcţiunea de spaţiu verde şi printr-un PUZ de sector acel teren a devenit deodată construibil, îmi pare rău, nu vom încălca legea şi nu vom da autorizaţie sau în fine, PUZ pentru autorizaţie de construire pentru respectivul spaţiu verde”, a menționat Nicușor Dan.

Demersul primarului Nicușor Dan este susținut de asociațiile civice, după cum au arătat la conferința de presă de astăzi, Silvia Cruceanu – ”Grupul de Initiativă Civică Lacul Tei” și Cristina Vanea de la ”Floreasca Civica”.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

 

 

 

Sus