Oferte locuri de munca top

Supraimpozitarea veniturilor din cumularea pensiei si salariului de la stat

Când agenții economici se descurcă greu în condițiile inflației și ale diminuării investițiilor private, ei nu mai reușesc să acopere cheltuielile tot mai mari ale aparatului bugetar.

Ca urmare, politicienii sunt forțați să se gândească la soluții care să compenseze scăderea afacerilor private care asigurau venituri la bugetul de stat.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că a propus în coaliție impozitarea progresivă a veniturilor angajaților de stat, mai exact a celor care cumulează pensia cu salariul și care astfel depășesc venitul președintelui României, de aproximativ 25.000 de lei brut.

„Este normal să vii cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul de stat”, consideră Ciolacu.

Interzicerea cumulării pensiei cu salariul la stat ar fi neconstituțională, pentru că ar îngrădi drepturile constituționale la muncă și la pensie.

Liderul PSD spune că dreptul la muncă și dreptul la pensie sunt drepturi fundamentale prevăzute în Constituție: ”Legiuitorul nu poate să ia niciunul din aceste drepturi. În niciun caz nu puteam prin ordonanță să interzicem cumulul”.

O zona din Bucuresti abunda in proiecte pentru mari dezvoltari imobiliare

Ministerul Muncii va face o analiză pentru a stabili care este numărul bugetarilor aflați în situația de a cumula pensia și salariul, ajungând astfel la peste 25.000 de lei brut.

Rămâne de văzut dacă această măsură va fi suficientă sau se va lua în calcul și impozitarea veniturilor private.

Dar, cum trăim într-o țară în care munca este supraimpozitată, să sperăm că politicienii se vor gândi bine înainte să pună noi impozite pe salarii.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/ aprilie  2023

Sus