Oferte locuri de munca top

Suprafaţa spaţiilor industriale a crescut de patru ori în ultimii zece ani

Prologis Park Wroclaw V (2)În Europa Centrală şi de Est suprafaţa spaţiilor industriale de închiriat a atins 18 milioane de mp, în creştere de aproape 4 ori faţă de 2005, când cifrele arătau o suprafaţă de 4,6 milioane de mp.

Acest volum se apropie de valorile din ţările vestice precum Germania care are aproximativ 22 de milioane mp de astfel de spaţii, se arată într-un raport al Cushman şi Wakefield citat de europaproperty.com.

De asemenea, gradul de neocupare a scăzut situându-se în prezent la o medie sub 8%. Un influx de noi ocupanţi arată o cerere în creştere. Acum cinci ani spaţiile industriale aveau un grad de neocupare de aproximativ 15%, în timp ce în 2005 acesta era de puţin peste 9%.

Pentru următorii ani prognoza arată livrarea a 750 de mii mp până la peste un milion mp pe an. Printre ţările cu un potenţial mare de dezvoltare din regiune se numără Ungaria, România şi Slovacia.

Investitorii par să fi fost atraşi de sectorul spaţiilor industriale, în 2014 aceştia investind 1,85 de miliarde de euro în zona central-estică a Europei. Cea mai mare parte din proprietăţile industriale din regiune este deţinută de dezvoltatori străini şi fonduri de investiţii, investiţiile locale fiind aproape inexistente.

Sus