Oferte locuri de munca top

Subcontractorii vor fi platiti direct, in proiectele cu fonduri europene

În cadrul proiectelor de investiții finanțate cu fonduri europene prin POIM și POR va fi introdusă plata directă a subcontractorilor. Guvernul a ajuns în sfârșit la concluzia să astfel poate să evite rezilierea contractelor de lucrări și să asigure realizarea în ritmul stabilit a contractelor de lucrări. Ca urmare, va fi introdus un ”mecanism de decontare directă cu subcontractorii, cu acordul antreprenorului general”.

Vor putea fi încheiate acte adiționale la contractele de achiziție publică între autoritatea contractantă, executantul de lucrări și subcontractori care să aibă ca obiect efectuarea plății lucrărilor real-executate, de către autoritatea contractantă în mod direct către subcontractori. Aceasta potrivit unui nou proiect de OUG ce urmează să fie aprobat de Guvern.

Măsurile sunt determinate de faptul că riscăm să pierdem anul acesta peste 2 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile la nivelul tuturor programelor operaționale. Cele mai mari valori sunt pentru POIM – peste 778 milioane de euro și POR – peste 740 milioane euro.

Riscul de dezangajare acționează la sfârșitul anului calendaristic prin dezangajarea automată a sumelor din bugetul UE alocat României.

O altă măsură importantă ce va fi luată de Guvern este ca proiectele de infrastructură finanțate din fonduri europene să fie implementate de către unități administrativ-teritoriale, Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitare sau de către acestea în parteneriat cu CNAIR.

Lista proiectelor pentru care se va delega implementarea către unități administrativ-teritoriale se va aproba prin ordin al ministrului transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor, cu avizul Ministerului Fondurilor Europene.

De asemenea, vor fi luate măsuri pentru o gestionare eficientă a proiectelor (trecerea la articole comasate, măsuri pentru relocarea de utilități care situate pe amplasamentele proiectelor).

În cazul în care Certificatele interimare de plată cuprind și lucrări nerecunoscute de către autoritățile contractante, se prevede plata lucrărilor real executate de antreprenori, în baza măsurătorilor realizate și recunoscute de autoritățile contractante, cu refacerea Certificatelor interimare de plată respective.

 

 

 

Citiți și:

Cat costa lucrarile de instalatii electrice

Viitor parc fotovoltaic, cu peste 100 de mii de panouri

Peste 56 de ha, in pregatire pentru proiecte imobiliare viitoare

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2020

Cat costa lucrarile de instalatii electrice

Sus