Oferte locuri de munca top

Sub 10% din vânzările de polistiren expandat sunt pentru reabilitarea blocurilor

ROMEPS 1 - piataPiaţa de polistiren expandat din România a stagnat anul trecut, la un volum de circa 3 milioane de metri cubi şi o valoare de 75 – 80 de milioane de euro, a estimat Daniel Pop, director general Firos, cu ocazia unei conferinţe a Asociaţiei producătorilor de polistiren expandat – ROMEPS.
Producătorii de polistiren speră, însă, ca anul 2015 să le aducă vânzări mai mari. Mai ales dacă reîncep în Bucureşti licitaţiile pentru lucrările de reabilitare termică.
Un impact pozitiv în piaţă l-ar avea respectarea promisiunii autorităţilor de a a reabilita termic în fiecare an 3% din clădirile publice, adaugă Delia Filip, director executiv al ROMEPS.

Deşi ar fi de aşteptat ca programul guvernamental de reabilitare termică a blocurilor de locuit să aibă o pondere mare în vânzările de polistiren, în fapt acesta generează sub 10% din vânzările de polistiren expandat, piaţa fiind susţinută preponderent de proiecte private. Chiar dacă programul de reabilitare termică a început bine, ulterior finanţările au fost reduse, iar acum practic s-au oprit.

Cu toate că, teoretic, sunt disponibile fonduri europene în acest scop, majoritatea lucrărilor care se mai fac acum au fost licitate în anii anterior şi sunt finanţate din împrumuturi atrase de primării, nu din bani europeni. Utilizarea fondurilor europene pentru reabilitarea termică, nu doar că ar degreva bugetul public de la o cheltuială importantă, ci ar asigura şi un control mai riguros în privinţa calităţii lucrărilor, apreciază Laurenţiu Istrate, director general Austrotherm.
În ritmul actual în care se desfăşoară lucrările de reabilitare termică, este pusă sub semnul întrebării capacitatea României de a-şi onora angajamentele privind creşterea eficienţei energetice cu 20% până în 2020.
De asemenea, se discută despre aplicarea standarului de casă pasivă, în contextul în care majoritatea clădirilor vechi din România nu sunt nici măcar termoizolate, subliniază Sorin Cristea, director de vânzări Arcon.

În prezent, producătorii de polistiren expandat se confruntă cu o presiune crescândă din partea beneficiarilor în sensul reducerii preţurilor. Astfel, preţurile practicate în prezent reprezintă în jur de 50 – 60% din cele înregistrate în 2008, estimează Daniel Pop, director general Firos.

În acest context, s-a redus şi numărul producătorilor de pe piaţă, de la 74 în anul 2008, la aproximativ 50 în prezent, iar dintre aceştia în jur de 40 mai sunt activi. Astfel, sunt utilizate doar 30 -40% din capacităţile totale de producţie.

Sus