Oferte locuri de munca top

Standarde de cost pentru proiectele din Programul Anghel Saligny

Standardele de cost pe locuitor și pe kilometru, pentru dezvoltarea și modernizarea rețelelor de apă, canalizare și drumuri finanțate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” au fost elaborare de către Ministerul Dezvoltării.

Proiectul a fost lansat în consultare publică (fisier atasat la finalul stirii).

Ministrul Cseke Attila a precizat: „Propunerea Ministerului Dezvoltării, după trei ani de lipsă de reglementare în acest domeniu, este de a prelua standardele de cost utilizate în cazul proiectelor finanțate din fonduri europene, pentru tipurile de investiții unde au fost stabilite astfel de standarde

Astfel, pentru rețelele de apă și canalizare, proiectul de act normativ prevede standardele de cost utilizate pentru proiectele finanțate din fonduri europene.

Peste 11 mil euro, pentru lucrari rutiere intr-un municipiu

Costul standard al rețelelor de apă este de cel mult 1.250 euro pe locuitor, iar cel al rețelelor de canalizare este de maxim 2.500 euro pe locuitor.

În cazul drumurilor, unde nu există standarde de cost utilizate pentru proiectele finanțate din fonduri europene, costul standard este calculat pe baza celor stabilite în 2010 și abrogate în 2018, ajustate cu creșterile de preț la nivel mondial al materialelor de construcții, stabilite de Institutul Național de Statistică – explică ministrul.

Astfel, costul standard maxim pentru un kilometru de drum comunal este de maxim 330.000 euro.

Prețul unui kilometru de drum județean nu poate depăși 560.000 euro pe kilometru, iar centurile ocolitoare, în funcție de numărul de benzi și tipul carosabilului pot avea prețuri standard între minim 2,12 și maxim 6,34 milioane de euro.

Ministrul a spus că: ”Actul normativ prin care s-a adoptat programul Anghel Saligny prevede un termen de 15 zile pentru stabilirea acestor costuri standard și 30 de zile pentru stabilirea costurilor standard privind rețelele de gaze, care urmează a fi adoptate printr-un ordin comun al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației și al ministrului energiei.

 

Descarcati aici

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2021

 

Sus