Oferte locuri de munca top

Stagnarea economica este noua normalitate in Germania

Producția industrială a Germaniei a scăzut în iulie pentru a treia lună consecutiv, oferind mai multe dovezi ale riscului crescut de recesiune a economiei.

Producția este sub nivelul de dinaintea pandemiei, la mai bine de trei ani de la începutul pandemiei de Covid-19.

Singura veste pozitivă este creșterea activității de construcții cu 2,6% în iulie, de la  -3,1% în iunie, arată analistul Carsten Brzeskim, Global Head of Macro la ING Think.

Riscul de a recădea în contracție rămâne ridicat

Datele despre producția industrială nu vor schimba starea actuală de incertitudine din Germania.

O economie care stagna în al doilea trimestru, după două trimestre de contracție, a dat speranță unora că este pe cale de îmbunătățire.

Cu toate acestea, lotul complet de date macro-hard pentru iulie sugerează că riscul de recesiune este din nou ridicat.

Vânzările cu amănuntul, exporturile și acum, de asemenea, producția industrială au scăzut în iulie, oferind economiei germane un început foarte slab al trimestrului al treilea.

Scăderea foarte dezamăgitoare a comenzilor industriale – în iulie cu aproape 12% lună/lună – ilustrează problema actuală a industriei germane, cea a scăderii portofoliului de comenzi și a stocurilor mari.

Această combinație nu este de bun augur pentru producția industrială în lunile următoare.

”Țara pare să se fi trezit în cele din urmă la realitatea că și-a pierdut competitivitatea internațională în ultimul deceniu din cauza investițiilor insuficiente și a lipsei de reformă structurală”, apreciază Carsten Brzeskim.

Pandemia și războiul din Ucraina au înrăutățit problemele, fără a fi cauza principală.

Un singur ofertant pentru un contract estimat la aproape 18 mil euro

Nu este surprinzător faptul că, potrivit unui sondaj recent, companiile germane nu au fost niciodată mai pesimiste în ceea ce privește competitivitatea internațională a țării.

Cu investiții și reforme anterioare, economia ar fi putut stăpâni mai bine provocările actuale. Stagnarea economică este noua normalitate.

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut un „pact cu Germania” – făcând apel la partidele democratice ale țării să se unească într-un efort concertat de modernizare a Germaniei, de reducere a birocrației și de combatere a crizei economice actuale.

Acest apel vine la doar o săptămână după ce guvernul a anunțat un mic program pentru a stimula investițiile corporative în tranziția energetică, sectorul construcțiilor și digitalizare.

Până atunci, stagnarea în industrie și în economia în general arată ca noua normalitate, subliniază Carsten Brzeskim.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2023

 

Sus