Oferte locuri de munca top

Spitalul Regional Iasi: finantare de 250 mil euro

Guvernul va aproba astăzi contractul de finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Iași, după ce în luna aprilie acesta a fost semnat de ministrul Finanțelor și Banca Europeană de Investiții. Împrumutul are o valoare de 250 milioane euro.

Costul total net al SRU Iași este estimat la 420,9 milioane euro.

Împrumutul acordat de BEI reprezintă 59,4% din costul net aferent obiectivului, diferența de 170,9 milioane euro, la care se adaugă taxele și impozitele aferente proiectului, se va asigura din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat, după cum va fi necesar.

Clădirea va avea 7 niveluri, cu două etaje la subsol ce vor cuprinde și o parcare.

Partea supraterană va avea o porțiune orizontală ce va găzdui serviciile de diagnostic, intervenții și tratament.

Proiectul prevede și trei turnuri cu secțiune pătrată pentru unitățile de spitalizare. Pe acoperișul clădirii va fi construit un heliport H3.

Spitalul va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgență, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională, neuroștiințe, etc.

Proiectul SRU Iași va fi implementat de către Ministerul Sănătății și este estimat să fie finalizat în circa 7 ani.

Realizarea Spitalul Regional de Urgență Iași face parte din investițiile pe care le are în vedere Guvernul în ceea ce privește crearea unei rețele de opt spitale strategice, iar primele pentru care se fac demersuri sunt cele din Iași, Cluj și Craiova.

Investițiile pentru cele trei spitale vor fi susținute din fonduri europene nerambusabile atât în cadrul exercițiului financiar actual, cât și din exercițiul viitor 2021 – 2027. Alocarea financiară din viitorul Program Operațional Sănătate (POS 2021- 2027) este estimată la 500 milioane euro, în condițiile în care costul acestor investiții se ridică la 1,64 miliarde euro, iar suma solicitată de Ministerul Sănătății în acest sens în cadrul programului operațional este de circa 700 milioane euro.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus