Oferte locuri de munca top

Spitalele de mari arsi si construirea de locuinte pentru inchiriere – proiecte intarziate

Guvernul nu se poate încadra în durata prevăzută a împrumuturilor contractate pentru proiectul de construire a locuințelor pentru tineri, destinate închirierii, și a proiectelor de construire a spitalelor pentru mari arși.

Ca urmare, va solicita instituțiilor bancare extinderea datelor de finalizare a acestor proiecte.

Construcția de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii – 2 ani întârziere

Proiectul vizează finalizarea lucrărilor la 1.547 unități locative destinate închirierii, din care 1.508 pentru persoanele/familiile tinere și 39 pentru locuințe de serviciu.

Lucrările se află, în prezent, în diverse stadii de execuție, actualizare indicatori și procedură de achiziție.

Oficialii susțin că în sectorul construcțiilor s-a înregistrat o serie de efecte negative care au condus la întârzieri în lanțul de aprovizionare cu materiale de construcții și la probleme cu asigurarea forței de muncă.

Din această cauză, Ministerul Finanțelor a transmis către Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei o solicitare de amendare a Acordului-cadru pentru extinderea datei de finalizare a Proiectului cu doi ani, respectiv de la 31 martie 2024 până la 31 martie 2026.

Suma trasă din împrumut se ridică la 63,333 milioane euro (respectiv aproximativ 72%

din împrumut), iar data-limită de tragere a sumelor împrumutului a fost 31 martie 2024.

Construcția celor trei centre pentru mari arși – amânare de circa 22 de luni

Pentru a permite utilizarea integrală a împrumuturilor și finalizarea construcțiilor celor trei centre pentru mari arși, partea română a solicitat Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare amendarea Acordurilor în sensul extinderii datelor limită de tragere a sumelor celor două împrumuturi cu circa 22 luni și/sau identificării unor soluții alternative.

Potrivit practicii Băncii, un împrumut/proiect nu ar putea avea o perioadă de implementare mai mare de 10 ani.

În acest context, BIRD a acceptat amendarea acordurilor de împrumut, după cum urmează:

* extinderea datei limită de tragere a sumelor finanțării adiționale cu 18 luni, respectiv de la 31 decembrie 2024 la 30 iunie 2026; și

* posibilitatea ca activitățile proiectului, aflate în curs și/sau care urmează a fi demarate în cadrul celor două acorduri de împrumut, să fie finanțate în cadrul împrumutului inițial până când fondurile acestuia nu vor mai fi disponibile și/sau până la închiderea acestuia și ulterior în cadrul finanțării adiționale (respectiv in cadrul împrumutului 9253-RO); în acest sens fiind eligibile în cadrul împrumutului inițial activitățile/cheltuielile aferente proiectului începând cu data de 11 ianuarie 2024.

Până în prezent, sumele trase din cele două împrumuturi se ridică la 190,74 milioane euro, astfel: 184,44 milioane euro din împrumutul inițial și 6,30 milioane euro finanțarea adițională.

Una din subcomponentele proiectului se referă la construirea a trei clădiri complexe ce vor integra toate serviciile critice (Centre pentru pacienții cu arsuri grave, terapie intensivă, bloc operator și Unitate de Primire Urgențe sau conexiune cu Unitățile de Primiri Urgențe existente) în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara, prevăzut a fi realizat în cadrul împrumutului inițial și a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș și a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, prevăzute a fi realizate în cadrul finanțării adiționale.

Valoarea totală a celor trei contracte de execuție, inclusiv a serviciilor de supervizare și managementul contractelor de execuție, se ridică la circa 209 milioane euro, din care până în prezent au fost efectuate plăți de circa 23,2 milioane euro.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2024

Revista Arena Constructiilor aprilie 2024

Sus