Solplanet x AeroFix

Speranțe mari pentru cei care își caută un loc de muncă în construcții

 Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în construcții se pot aștepta la un ritm de angajare susținut în primul trimestru al anului 2017, conform unui studiu realizat de ManpowerGroup printre angajatori.

Astfel 12% dintre angajatorii din construcții preconizează creșteri ale numărului total de angajați.

În același timp, aproape un sfert (24%) dintre angajatorii din domeniu anticipează reduceri de personal în perioada ianuarie-martie 2017. Dar, per total perspectivele sunt pozitive, deoarece ponderea descreșterii numărului de angajați este influențată de sezonalitatea din sector.

După eliminarea variațiilor sezoniere rezultă o Previziune Netă de Angajare confortabilă, de +12%. Perspectiva este cu 11 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul precedent și se îmbunătățește cu 7 puncte procentuale de la an la an.

 

Perspectivele angajării de forță de muncă în construcții, dar și în celelalte sectoare analizate în studiul citat, indică pentru țara noastră un climat pozitiv, în care intențiile enunțate de angajatori se ridică la cele mai puternice cote raportate din 2008 până în prezent.

Competiția pentru talent se intensifică în majoritatea sectoarelor de activitate, dar, cu toate acestea, sunt și câteva semnale de reducere a numărului de angajați.

„Angajatorii au continuat să fie optimiști vreme de mai multe trimestre consecutiv, raportând Previziuni Nete de Angajare din două cifre în ultimele șase trimestre, ceea ce denotă o piață a muncii alertă, de un dinamism susținut.

Perspectivele de angajare pentru primul trimestru din 2017 sunt cele mai puternice din istoria studiului în România, ceea ce înseamnă mai multe oportunități pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă, dar indică, deopotrivă, o intensificare a competiției pentru angajați, pe o piață care este deja una dintre cele mai afectate de deficitul de talente.

Este posibil să vedem o multiplicare a inițiativelor de formare a competențelor personalului existent și o mobilitate internă sporită a potențialilor angajați, pe măsură ce angajatorii încearcă să găsească un echilibru între planurile lor ambițioase privind forța de muncă și disponibilitatea scăzută a acesteia”, a afirmat Corina-Bianca Gonteanu, Director Strategic de Marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.

 

Comparativ cu trimestrul IV 2016, previziunile pentru sectorul Construcțiilor se îmbunătățesc, fiind cu 11 puncte procentuale mai puternice. Perspectiva pozitivă a sectorului nu este singulară, fenomenul de creștere fiind resimțit în alte șase domenii de activitate, din totalul de zece domenii analizate.

Într-o comparație de la an la an, intențiile de angajare se consolidează în opt dintre cele zece sectoare de activitate. Astfel, angajatorii din sectorul Construcții, precum și cei din sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri raportează o îmbunătățire de 7 puncte procentuale.

La nivel de repartizare regională, cei aflați în căutarea unui loc de muncă se pot aștepta la un climat pozitiv în șapte din cele opt regiuni ale României, mai ales în regiunea Vest, unde Previziunea Netă de Angajare este de +22%, fiind cea mai puternică din ultimii aproape doi ani. De partea cealaltă a ierarhiei, în regiunea Sud-Vest intențiile de angajare slăbesc abrupt comparativ cu trimestrul I 2016, Previziunea Netă de Angajare fiind de -5%, cea mai puțin optimistă și singura negativă din țară, cu 1 punct procentual mai slabă decât în ultimul trimestru și cu 16 puncte procentuale mai slabă decât în intervalul ianuarie – martie 2016.

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

Sus