Oferte locuri de munca top

Spaţii logistice: cererea se îndreaptă şi către oraşele medii

Modern_warehouse_with_pallet_rack_storage_systemPeste 230.000 mp de spaţii logistice au fost închiriaţi în primele nouă luni ale anului la nivelul întregii țări. Cu aproape jumătate din volumul tranzacționat, București și Timișoara au fost destinațiile preferate ale companiilor, potrivit unui studiu realizat de JLL.

O particularitate a acestui an este reprezentată de creșterea ponderii spațiilor închiriate de companiile de retail &e-commerce- 80.000 de metri pătrați (aproape o treime din totalul suprafeței închiriate în perioada ianuarie – septembrie 2015). Dinamica de pe piața de retail și de comerț electronic se datorează și pregătirilor companiilor pentru Black Friday, cred consultantii de la JLL.

Pe poziția a doua în clasamentul celor mai active domenii se află firmele producatoare de componente auto – 63.000 metri pătrați, acestea fiind urmate de cele de logistică – 44.200 metri pătrați.

Regional, se menține același interes crescut pentru București – 65.600 metri pătrați și Timișoara – 41.200 metri pătrați, însă în acest an se remarcă o creștere a numărului orașelor unde companiile au închiriat spații industriale și de logistică.

Astfel, dacă anul trecut aceștia s-au îndreptat în ordine spre București, Timișoara, Deva, Arad,  în acest an, pe harta companiilor au intrat și Brașov (16.000 metri pătrați), Cluj (26.600 metri pătrați),  Pitești (14.000 mp), Ploiești (28.900 mp), Râmnicu Vâlcea ( 12.800 mp), Târgu Mureș (3.500 mp) și Sibiu (11.500 mp).

 

Cristina Pop, șeful departamentului industrial JLL România, a precizat: ”Este un lucru îmbucurător că față de destinațiile tradiționale, precum București, Arad, Timișoara sau Ploiești,  companiile merg și în orașe din etalonul doi ca mărime – Râmnicu Vâlcea sau Târgu Mureș. De asemenea, este un semnal extrem de bun pentru că firmele care au ales aceste orașe vor face producție în aceste spații, ceea ce înseamnă noi locuri de muncă. Credem că acest trend va continua, iar piața de logistică și industrială nu va mai fi concentrată doar la nivelul câtorva orașe mari unde forța de muncă a devenit limitată, ci se va extinde și în alte zone, unde pot găsi mai ușor angajați.”

 

Pentru întreg anul este estimat un nivel de circa 300.000 de spații tranzacționate, comparabil cu cel înregistrat anul trecut.

 

Sus