Volumul total al închirierilor de spații de birouri din afara Capitalei este în creștere.
În primele trei luni ale acestui an au fost închiriate birouri moderne cu o suprafață totală care reprezintă 47% din suprafața totală tranzacționată anul trecut, în toate centrele de afaceri mari.
Cererea de spații de birouri de clasă A din marile orașe a totalizat 17.672 mp în afara Capitalei, conform unei analize realizată de Fortim Trusted Advisors.
Cererea pentru Cluj-Napoca a cumulat 14.452 mp, ceea ce reprezintă 82% din total.
“În Cluj-Napoca, piața de birouri a cunoscut o dezvoltare organică, semnificativă, în ultimii ani, devenind a doua cea mai mare piață regională din România, după București. Stocul spațiilor de birouri din Cluj-Napoca a crescut de patru ori și s-a ajuns la o piață matură, cu 37 clădiri de birouri moderne, ce însumează o suprafață totală de 337.441 mp, reflectând interesul investitorilor și dezvoltatorilor pentru acest centru regional. Și gradul de neocupare este mai scăzut decât în București, în momentul în care se eliberează un birou se găsește repede un chiriaș care să îl ocupe, ceea ce indică o cerere constantă pentru aceste spații”, declară Nicolae Ciobanu, managing partner – head of advisory.
În primul trimestru, în Cluj-Napoca, s-au încheiat opt tranzacții de închiriere birouri.
Și prelungirile de contracte de închiriere au avut o pondere importantă, de aproape jumătate din volumul total.
Timișoara s-a aflat pe locul doi în topul piețelor de închiriere birouri și are premise de creștere.
În Timișoara, în primul trimestru, s-a tranzacționat 11% din suprafața totală închiriată în afara Capitalei.
Punct intermodal, realizat in Capitala, cu peste 115 mil euro
“Pentru următorii ani, investitorii pregătesc 12 clădiri de birouri, cu un total de aproape 150.000 mp, numai în Cluj-Napoca, demararea lucrărilor și evoluția construcțiilor fiind condiționate și de cererea viitoare. Centrele regionale vor continua să se dezvolte, să atragă atenția companiilor în căutare de spații de birouri, datorită costurilor mai mici cu chiriile, pentru spații de aceeași calitate și, nu în ultimul rând, datorită faptului că în aceste orașe, precum Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași, Craiova și Oradea se pot realiza mai ușor birouri sub conceptul orașul de 15 minute, proiectele mixed-use aflate în derulare oferind soluții complete“, Costin Nistor, managing director.