Indicatorul de încredere macroeconomică a crescut în luna octombrie, asta după ce în august și septembrie a fost în scădere, arată cel mai recent sondaj realizat lunar de Asociația CFA România.
“Anticipațiile de reluare a creșterii economice în 2024 pe fondul majorărilor de cheltuieli publice probabil au condus la sporirea încrederii în economie. De asemenea, procesul dezinflaționist va continua, însă într-un ritm mult mai lent, rata inflației fiind anticipată să rămână peste 6% la finalul anului viitor, principalul risc asupra procesului dezinflaționist rămânând politică fiscală”, a explicat Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut, în luna octombrie, cu 5,6 puncte, la valoarea de 53 puncte. Această situație s-a datorat creșterii ambelor componente ale indicatorului.
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2024) a scăzut față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 6,28%.
În ceea ce privește cursul de schimb euro/lei, peste 76% dintre participanții la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu 84% de luna trecută.
Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de șase luni este de 5,0097 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0541 lei pentru un euro.
Prețurile proprietăților rezidențiale
Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 47% dintre participanți anticipează o scădere a acestora, în timp ce tot 47% dintre participanți anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea, 58% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, iar 29% că sunt corect evaluate.
Deficitul bugetar
În ceea ce privește deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an, valoarea medie este de 5,6%.
Pentru anul 2023, valoarea anticipată de creștere a PIB real a înregistrat valoarea de 2%.
Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 53% în următoarele 12 luni.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească).
Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de 12 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.
Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023