Oferte locuri de munca top

Sistemul feroviar din Rep. Moldova va fi refăcut

OLYMPUS DIGITAL CAMERASistemul feroviar din Republica Moldova va intra într-un amplu program de reabilitare în cadrul unui proiect în valoare de peste 116 milioane de euro.

Săptămâna trecută Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a aprobat o primă tranşă din împrumutul de 52 de milioane de euro acordat Moldovei, potrivit unui comunicat al băncii.

Banii vor fi folosiţi pentru reabilitarea infrastructurii feroviare şi achiziţionarea a zece noi locomotive multifuncţionale.

Restructurarea sistemului feroviar include de asemenea măsuri de securitate şi eficienţă energetică. BERD va asigura asistenţa tehnică în managementul energiei pentru reducerea consumului şi a costurilor.

“Sectorul feroviar din Moldova are nevoie urgentă de restructurare pentru a fi viabil, pentru a oferi servicii feroviare potrivite şi pentru a concura cu alte modalităţi de transport. (…) Serviciile de transport mai bune, mai sigure şi mai eficiente cer o reformă profundă iar investiţiile, granturile şi asistenţa tehnică vor contribui la viitorul căii ferate.”, a declarat Sue Barrett, Director BERD pentru Transport.

În perioada următoare în afară de creditul BERD se aşteaptă aprobarea un împrumut din partea BEI. De asemenea Iniţiativa pentru Europa Centrală, guvernul Ceh şi BERD vor asigura un grant de 1,75 milioane de euro pentru modernizarea companiei feroviare.

BERD este cel mai mare investitor din Moldova cu fonduri de 900 de milioane de euro investite în peste 100 de proiecte.

Sus