Oferte locuri de munca top

Sistemul de pensii publice: noi modificari propuse

Modificarea sistemului de pensii publice în ceea ce privește pensia de urmaș, calculul anilor lucrați și o nouă obligație pentru casele de pensii face obiectul unei noi propuneri legislative.

Propunerea a fost inițiată de mai mulți deputați PNL, pe baza consultărilor cu societatea civilă și a numărului mare de procese din instanță în vederea stabilirii drepturilor de pensie.

Inițiatorii au în vedere reglementarea acordării dreptului la pensie de urmaș pentru soțul supraviețuitor și în cazul în care durata căsătoriei a fost mai mică de 10 ani, dar de cel puțin 1 an, prin aplicarea unei penalități de 0,58% pentru fiecare lună, respectiv de 7,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus față de 10 ani.

Se asigură astfel acordarea acestui drept și persoanelor care au mai puțin de 10 de căsätorie, întrucât perioada căsătoriei nu ar trebui să constituie un factor care să blocheze acordarea unui drept recunoscut altor persoane/pensionari, arată inițiatorii.

De asemenea, a fost propus să se ia în considerare la calculul anilor lucrați în grupe de muncă în condiții deosebite/ grupa l/ condiții speciale și a perioadei de timp fracționate – luni, zile (în prezent se iau în considerare numai anii întregi lucrați), caz în care se va aplica reducerea vârstei de pensionare proporțional cu timpul lucrat.

6 blocuri turn vor forma un nou ansamblu imobiliar

Totodată, deputații vor soluționa inclusiv situația hotărârilor în instanță care dau dreptate pensionarilor, în sensul în care obligă casele de pensii să ia în considerare toate veniturile pentru care s-a plătit contribuția la asigurările sociale, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001 (nu doar sporurile cu caracter permanent cum este prevăzut în legea nr. 263/2010).

Instanțele de judecată au creat deja o jurisprudență prin care obligă la luarea în considerare a tuturor veniturilor brute pentru care s-a plătit contribuția la asigurările sociale.

De aceea, va fi reglementată prin lege această obligație pentru casele de pensii, eliminându-se astfel calea către instanță pentru obținerea drepturilor existente. Chiar dacă au caracter permanent sau nepermanent, orice venituri pentru care s-a plătit contribuție trebuie să fie luate în considerare la stabilirea dreptului la pensie, mai explică inițiatorii.

Dacă vor deveni lege, prevederile propuse urmează să intre în vigoare de la data de 1 ianuarie 2022.

 

Descărcați aici Propunerea legislativă

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2021

Sus