Solplanet x AeroFix

Sinecurile politice, in pericol sa dispara?

La numirea pe criterii politice a membrilor în consiliile de administrație ale societăților de stat s-a ajuns prin faptul că nivelul indemnizațiillor este extrem de ridicat, nefiind corelat cu responsabilitățile și cu munca desfăşurată. Aceste sinecuri politice ar urma să dispară.

Așa susțin senatorii și deputații PSD care au înaintat la Senat spre dezbatere o propunere legislativă de modificare a mecanismului de numire a membrilor consiliilor de administrație din regiile autonome, companiile naționale și societățile comerciale publice

Inițiatorii spun că indemnizația membrilor consiliilor de administrație trebuie fi corelată și cu performanțele întreprinderilor publice. Aceasta printr-un mecanism simplu și unitar, care va prevede și posibilitatea diminuării indemnizației dacă indicatorii de performanță nu sunt realizați.

Propunerile prevăd eliminarea componentei variabile a indemnizației lunare și restricționarea calității de membru pentru o persoană la cel mult două consilii de administrație.

O persoană va putea avea calitatea de membru neexecutiv numai în maxim două consilii de administrație de la întreprinderile publice, în măsura în care experiența profesională corespunde domeniului de activitate al respectivelor companii publice

De asemenea, indemnizația lunară va fi stabilită în funcție de câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în curs, care nu poate fi depășit decât de două ori.

În prezent, lipsa restricțiilor privind capacitatea profesională și competențele celor numiți a permis ca din consiliile de administrație să poată face parte și persoane care nu au experiență în domeniile respective, arată inițiatorii.

O altă lacună legislativă  se referă la existenţa unei componente realiste a indemnizației, corelate cu un set de indicatori financiari şi nefinanciari. În fapt, această reglementare s-a materializat în practică prin creșterea veniturilor membrilor consiliilor de administrație fără un corespondent real în performanțele și profitabilitatea companiilor publice, făcând mai atractive aceste posturi pentru clientela politică.

Aceste prevederi au condus la o stabilire arbitrară a indicatorilor de performanță, la nivele care să poată fi depăşite, cu scopul unor viitoare indemnizații ridicate, mai explică inițiatorii.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2021

Un comentariu;

  1. Serios said:

    si cu cei deja infipti acolo si prin alte parti ce facem ? la fel ca si pana acum, inchidem (poate) din nou un robinet doar ca sa deschidem altele….

Sus