Oferte locuri de munca top

Serviciile de management si consultanta ar putea deveni nedeductibile

Noi modificări ale Codului fiscal au fost propuse de către un grup format din 48 de parlamentari PNL.

Inițiatorii doresc să devină nedeductibile toate cheltuielile cu serviciile de management și consultanță prestate de către persoanele afiliate.

Pentru descurajarea deducerii disimulate a unor astfel de cheltuieli sub o altă formă, neconformarea la regulile fiscale, diminuarea bazei impozabile ar urma să fie sacționată cu o amendă egală cu cheltuielile deduse printr-o tranzacție artificială.

Astfel, s-ar elimina posibilitatea utilizării „management fee-urilor”, a cheltuielilor de administrare disimulate/artificiale pentru reducerea artificială a cuantumului impozitului pe profit și externalizarea acestuia, stabilind o sancțiune descurajantă, și anume o amendă egală cu dublul valorii cheltuielii deduse.

Propunerea este înregistrată la Senat pentru dezbatere.

În prezent, Codul fiscal reglementează modul în care, pentru determinarea rezultatului fiscal, unele cheltuieli sunt considerate deductibile sau deductibile limitat, deoarece sunt efectuate în scopul desfășurării activității economice.

Chiar dacă este prevăzută în lege o categorie de cheltuieli nedeductibile, textul nu oferă o arie cuprinzătoare a situațiilor și nici sancțiunea aplicabilă în momentul în care contribuabilul nu se conformează fiscal.

Din nou, unele cresteri ale preturilor materialelor de constructie

Propunerea legislativă

La articolul 25 alin. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, litera f) se modifică și va avea următorul cuprins:

f) cheltuielile cu servicii de management, consultanță, asistență sau alte servicii, prestate de o persoană afiliată nerezidentă în România. Deducerea de cheltuieli de această natură, pe baza unor tranzacții calificate ca fiind artificiale conform art. 11 alin. 3, reprezintă contravenție și se sancționează cu o amendă egală cu dublul valorii cheltuielii deduse.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 7/octombrie 2023

Revista Arena Constructiilor octombrie 2023

Sus