Oferte locuri de munca top

Selina pierde procesul cu municipiul Oradea privind viitorul complex sportiv

În ciuda impedimentelor întâlnite, proiectul noului complex sportiv din Oradea are cale liberă pentru construire. Toate cererile de suspendare a executării hotărârilor de expropriere a terenurilor pe care urmează să fie construit complexul sportiv au fost respinse de instanțe.

Primăria Oradea a anunțat încă din vara anului trecut intenția de a construi un complex sportiv, care va cuprinde şi un nou stadion, pe amplasamentul situat între str. Făgărașului, str. Traian Blajovici, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” și Grădina Zoologică.

Pentru realizarea acestui obiectiv a fost aprobată în luna martie 2020 hotărârea prin care s-a declarat interesul public pentru realizarea arenei sportive, întocmirea documentațiilor de urbanism/proiectare necesare realizării, dar și realizarea demersurilor pentru preluarea terenului necesar proiectului în proprietatea publică a Municipiului Oradea.

Consiliul Local a aprobat atunci și hotărârea pentru declanşarea procedurii de expropriere a terenurilor, proprietate privată, în suprafață totală de 20.002 mp, afectate de coridorul lucrării pentru complexul sportiv.

Într-o primă fază, unul dintre creditorii firmei Selina a atacat în instanţă hotărârea prin care se declara caracterul de interesul public al construcţiei arenei sportive pe acest amplasament, însă instanța i-a respins cererea.

Totodată, firma Selina a atacat în instanță și HCL prin care s-a aprobat trecerea din domeniul public al județului Bihor în cel al municipiului Oradea a cotei părți de 58.716 mp, situat în zona străzii Armatei Române nr. 1/A.

Tribunalul Bihor a respins însă cererea de suspendare a celor două hotărâri. Împotriva acestei sentințe, SC Selina – în reorganizare a declarat recurs, Curtea de apel respingând definitiv recursul ca nefondat.

Totodată, firma Selina a contestat în instanță hotărârea de Consiliu Local prin care se aproba exproprierea suprafeței de 20.002 mp, cerând suspendarea acestei hotărâri. Firma a câștigat procesul în primă instanță, însă, la finalul lunii trecute, Curtea de Apel a dat câștig de cauză Primăriei Oradea.

Așadar, proiectul noului complex sportiv va fi realizat.

„Astfel prin Decizia nr. 169/2021 pronunțată în data de 26 februarie 2021, Curtea de Apel a admis recursul Primăriei Oradea, a casat în parte hotărârea și rejudecând fondul, a respins ca nefondată cererea de suspendare formulată de SC Selina SRL  – în reorganizare, hotărârea instanței fiind definitivă. În concluzie, cererile de suspendare a executării hotărârilor de Consiliu Local au fost respinse de instanțe, astfel că HCL. 538/2020, HCL nr 179/2020 și HCL 829/2020 și HCL nr. 774/2020 nu sunt suspendate. Aceste Hotărâri de Consiliu Local produc efecte. Astfel, după finalizarea documentațiilor de intrare a terenurilor în proprietatea municipiului Oradea, Primăria Oradea va înainta studiul de fezabilitate al complexului sportiv cu terenul liber de sarcini către Compania Națională de Investiții și Ministerul Dezvoltării, în scopul finanțării proiectului de realizare a complexului sportiv pe amplasamentul situat între str. Făgărașului, str. Traian Blajovici, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” și Grădina Zoologică”, a precizat Florin Birta, primarul municipiului Oradea.

Pe lângă arena sportivă, va fi amenajată zona de parc, dar și terenuri de sport multifuncționale în aer liber. Actualul stadion al L.P.S. Bihorul va fi reabilitat și extins cu piste pentru atletism, și va fi construit un bazin de sport didactic.

Toate aceste obiective se vor constitui într-un pol multisportiv, care va avea și un rol social și comercial, contribuind astfel la creșterea calității spațiului public.

În cadrul complexului vor fi construite un stadion, un hotel şi o parcare subterană cu 150 de locuri, fiind realizate totodată amenajări exterioare, inclusiv accesul în zona de subsol.

Cu o capacitate de 16.291 de locuri, stadionul va fi dotat cu tot ceea ce este necesar organizării de competiții naționale și internaționale.

Stadionul va fi realizat cu toate cerințele pentru omologare ca Stadion UEFA Categoria IV și va dispune de spații pentru sportivi și oficiali, spații administrative și spațiile tehnice aferente, restaurant, facilități VIP, facilități presă, facilități public. Terenul va fi realizat cu gazon hibrid, iar suprafața dintre terenul de joc și gradene se va realiza cu un sistem rutier cu dale vibropresate pentru trafic greu, acoperite cu gazon artificial.

De asemenea, conform proiectelor municipalității, acest complex va permite desfășurarea de competiții sportive, concerte, festivaluri și alte tipuri de manifestări cu public numeros și va avea rolul unui catalizator în dezvoltarea orașului.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2021

Sus