Oferte locuri de munca top

Sef la Achizitii publice, trimis in judecata pentru abuz in serviciu

Un șef de la Achiziții publice a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Acesta a permis implicarea a doi oameni de afaceri atât la întocmirea documentelor premergătoare organizării procedurii de atribuire, prin care aceștia au stabilit prețul investiției, cât și la activitățile specifice procedurii de licitație organizată de Consiliul Județean Neamț.

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial

Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpați:
* Popescu Mihail, la data faptei șef al Biroului achiziții publice în cadrul CJ Neamț, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave;
* Lazăr Ioan, la data faptei manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave;
* Două persoane fizice, administrator, repectiv angajat al unei societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.
Procurorii DNA susțin că în perioada 2012 – 2013, Mihail Popescu, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege în legătură cu desfășurarea unei proceduri de licitație publică ce a vizat „Amenajare a blocului operator din cadrul SJU Neamț…”.
Concret, între cei patru inculpați ar fi intervenit o înțelegere prealabilă în legătură cu desfășurarea procedurii de achiziție publică în scopul favorizării unei asocieri de firme controlată de cei doi oameni de afaceri.
În acest context, inculpații Popescu Mihail și Lazăr Ioan ar fi permis implicarea celor doi oameni de afaceri atât la întocmirea documentelor premergătoare organizării procedurii de atribuire, prin care aceștia au stabilit prețul investiției, cât și la activitățile specifice procedurii de licitație organizată de Consiliul Județean Neamț.

Acest fapt ar fi condus la câștigarea licitației de către asocierea de firme prin participarea la procedură în calitate de unic ofertant și la vătămarea intereselor unei alte societăți comerciale, constând în îngrădirea accesului la procedura de achiziție publică.
Ulterior, cei doi oameni de afaceri ar fi livrat Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț aparatură medicală mai scumpă cu 3.430.393 de lei față de valoarea de achiziție (5.109.011 de lei).
Prin aceste demersuri a fost creat Consiliului Județean Neamț un prejudiciu în valoare de 3.430.393 de lei, sumă care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea celor doi oameni de afaceri.
De menționat este faptul vă inculpatul Lazăr Ioan și unul dintre oamenii de afaceri au mai fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni asemănătoare.
CJ Neamț a transmis că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma menționată mai sus.
În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin celor patru inculpați.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Procurorii DNA precizează că această etapă a procesului penal reprezintă finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus