Oferte locuri de munca top

Sectorul constructiilor: prognoze de crestere

Odată cu venirea primăverii și îmbunătățirea condițiilor meteorologice, managerii din sectorul construcțiilor se așteaptă la o creștere a volumului de lucrări.

Totodată, ei estimează că prețurile din sectorul construcțiilor vor continua să crească accentuat.

Aceasta potrivit managerilor chestionați în cadrul celei mai recente anchete de conjunctură realizată de Institutul Național de Statistică.

În ceea ce privește celelalte sectoare economice, managerii sunt mai puțin optimiști când este vorba de creștere cifrelor de afaceri sau a angajărilor de personal nou, însă majoritatea prognozează creșterea în continuare a prețurilor de vânzare și a tarifelor.

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna martie a.c., în activitatea de construcţii se va înregistra în următoarele trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +19%).

Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere accentuată a acestora (sold conjunctural +41 %).

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

4 tronsoane de drum judetean vor fi modernizate cu peste 55 mil euro

Industria prelucrătoare

Managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +13%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează o stagnare a angajărilor, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +23%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +3%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +42%).

Servicii

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%).

Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%).

Conform opiniei managerilor din domeniu, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +16%).

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie  2023

Sus