Oferte locuri de munca top

Sectorul constructiilor, din ce in ce mai dependent de investitiile publice

Sectorului construcțiilor a înregistrat creșteri ale volumului de lucrări, la finele celui de-al treilea trimestru, susținând Produsul Intern Brut.

Aceste creșteri s-au datorat proiectelor de investiții din fonduri publice, fapt ce a sporit dependența constructorilor de finanțările acordate prin administrațiile publice.

La creșterea volumului de lucrări inginerești vor contribui și sumele alocate prin programul guvernamental Anghel Salygni, precum și prin proiectele cu fonduri europene.

În septembrie volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de august cu 3,3%, ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor a crescut numai în ceea ce privește  construcţiile inginereşti, creșterea de 4,5% fiind substanțială pentru acest segment.

În același timp, s-au înregistrat scăderi ale volumelor de lucrări de construire clădiri nerezidenţiale (-4,4%), precum și clădiri rezidenţiale (-2,4%).

Creșterea din septembrie a fost evidențiată de lucrările de construcţii noi (+3,8%).

Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 3,6%, iar lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 2,3%.

TOPUL CONSTRUCTORILOR

Septembrie comparativ cu septembrie 2021

Față de anul trecut, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 27,2%, ca serie ajustată.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+36,9%) la clădirile nerezidenţiale (+39,2%), dar aproape au stagnat la clădirile de locuințe (+0,8%).

S-au înregistrat creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+66,5%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+35,4%) şi la lucrările de construcţii noi (+20,2%).

Primele trei trimestre față de perioada similară a anului trecut

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 6,6%, ca serie ajustată,

Creşterea este evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+14,6%), lucrările de reparaţii capitale (+7,9%) şi la lucrările de construcţii noi (+3,8%).

Pe obiecte de construcţii, creşteri au avut loc la clădirile nerezidenţiale (+17,6%) şi la clădirile rezidenţiale (+5,4%). Construcţiile inginereşti au scăzut cu 0,1%.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus