Solplanet x AeroFix

Sectorul constructiilor, afectat de continuarea razboiului

Prognoza actuală privind evoluția pieței construcțiilor în țările din sud-estul Europei nu mai prefigurează nicio creștere până în 2023, ba chiar și o contracție în 2024 la nivel de regiune, după cum reiese din cel mai recent raport EECFA.

Principalul motiv al acestei perspective nefavorabile este înrăutățirea climatului pentru construcții din cauza consecințelor invaziei ruse în Ucraina.

Prognoza pentru România, cea mai mare piață a construcțiilor din Europa de Sud-Est, a fost revizuită: în loc de expansiune, piața ar urma să se restrângă.

Pe măsură ce efectele pe termen scurt ale pandemiei nu se mai resimt, economia se confruntă cu noi provocări, cum ar fi inflația și perturbările comerțului global. PIB-ul este așteptat să crească cu 2,9% în 2022, în termeni reali, în scădere față de previziunea anterioară, dar până în 2023 (+4,4%) și 2024 (+4,8%) creșterea ar putea accelera, conform datelor Comisiei Naționale de Prognoză.

Teren de peste 1 ha dintr-un municipiu, pregatit pentru dezvoltari imobiliare

În România, piața construcțiilor a dat semne de redresare, astfel încât producția totală de construcții va crește nominal, dar va scădea ușor în termeni reali în acest an.

Prețurile materialelor și energiei au afectat cel mai mult proiectele de infrastructură, deoarece accesarea finanțării suplimentare poate dura mult.

Problemele din piața construcțiilor sunt, bineînțeles, costurile crescute ale materialelor și energiei, politicile antiinflaționiste și instabilitatea cauzată de război în ceea ce privește rețelele comerciale regionale și globale.

Cladiri rezidentiale cu 14 niveluri, in pregatire

Disponibilitatea programelor UE pentru cofinanțare ar putea ajuta anumite segmente de construcții, se mai arată în raport.

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 4/ iunie 2022

Sus