Oferte locuri de munca top

Se va da startul pentru Noua Casa

Programul Noua Casă se va derula și în acest an, dar cu un buget mai mic cu o treime decât cel din anul trecut.

Dacă pentru anul 2023, plafonul de garanții alocat programului Noua Casa a avut valoarea de 1,5 miliarde lei, propunerea Minsterului Finanțelor pentru acest an este de 1 miliard de lei.

Noua Casă 2024 se acordă pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului ce poate fi accesat este de:

* 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%,

*119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat este de 15%.

Dobânda este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) la care se adaugă o marjă fixă de circa 2%.

Pot beneficia de un credit Noua Casă, persoanele care

– fie nu dețin în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită;

– fie dețin în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă.

Cei interesați trebui să dispune de avansul minim obligatoriu pentru locuința pe care o doresc şi de o sumă ce va fi blocată într-un depozit colateral, constituit ca garanție pentru acordarea creditului, blocat până la rambursarea integrală a creditului şi nepurtător de dobândă. Aceasta sumă reprezintă echivalentul a trei rate de dobândă.

Beneficiarii Programului vor trebui să îndeplinească în plus şi condițiile de eligibilitate cerute de banca cu care au decis să lucreze.

Teren de peste 5 ha dintr-un municipiu, pregatit pentru dezvoltari rezidentiale

Programul Noua Casă diferențiază locuințele în funcție de preț în contextul cerințelor legate de categoria locuinței, avansul minim obligatoriu şi procentul maxim de garantare astfel:

– cu un preț de maxim 70.000 euro – majoritatea locuințelor achiziționate prin Program, noi, vechi sau consolidate. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 5% iar procentul maxim de garantare de 50%.

– cu un preț cuprins între 70.001 euro – 140.000 euro – locuințe NOI, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 15% iar procentul maxim de garantare de 60%.

Programul permite şi achiziționarea unor proprietăți cu valori ce depăşesc 70.000 / 140.000 euro cu condiția achitării diferenței din surse proprii.

Chiar dacă imobilul nu este finalizat poate fi utilizat creditul Noua Casa optând pentru o Promisiune unilaterală de creditare, emisă de bancă, completată de o promisiune de garantare emisă de FNGCIMM. Valabilitatea maximă a promisiunilor de creditare/garantare este de 18 luni.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus