Oferte locuri de munca top

Se tripleaza investitiile pentru Centrele de Mari Arsi

Reconsiderarea soluției tehnice inițiale a dus la creșterea de peste de trei ori a costurilor de realizare a Centrelor pentru Mari Arși.

Aceste centre urmează să fie construite în cadrul spitalelor clinice județene de urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara și din Târgu-Mureș, precum și a celui pentru copii „Grigore Alexandrescu” din București.

Cu toate că inițial era prevăzut ca cele trei Centre să fie doar unități funcționale pentru mari arși, după evaluări la fața locului s-a ajuns la concluzia că niciunul dintre spitalele vizate nu deține circuite, fluxuri și dotări pentru a trata marii arși, ceea ce a condus la necesitatea reconsiderării soluției tehnice inițiale.

Astfel, reprezentanții Guvernului au stabilit împreună cu finanțatorul (Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare) ca aceste centre să fie centre complexe pentru mari arși, care să ofere toate spațiile și facilitățile pentru tratamentul arșilor de la internare până la vindecare.

Conform studiilor de fezabilitate efectuate, costul estimat al celor trei centre se ridică la circa 163 milioane de euro față de aproape 47,4 milioane de euro (sumă alocată inițial în cadrul împrumutului pentru această subcomponentă).

Situația a creat necesitatea identificării unor surse de finanțare suplimentare a proiectului.

Finanțarea centrelor de arși este inclusă în împrumutul de 250 milioane de euro acordat țării noastre de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) destinat susţinerii proiectului privind reforma sectorului sanitar – îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar.

Guvernul a stabilit necesitatea continuării activităților prevăzute inițial în proiect și majorarea costului acestuia cu circa 150 milioane de euro.

Ca urmare, potrivit elementelor convenite cu Banca, finanțarea adițională vizează și lucrările de execuție și activitățile privind supervizarea/managementul de proiect pentru cele două centre de arși din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu” și respectiv a Spitalului Clinic de Urgență Târgu-Mureș.

Proiectul se va implementa pe o perioadă de 4 ani, iar data limită de tragere a împrumutului este 31 decembrie 2024.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus