Oferte locuri de munca top

Scumpirile materialelor de constructii pun in dificultate proiecte cu finantare europeana

Pentru cele 10 proiecte de investiții, finanțate din fonduri europene nerambursabile, pe care Consiliul Judetean Argeș le are în acest moment în implementare, o estimare parțială, făcută luna aceasta, arată că ar fi nevoie de o suplimentare semnificativă a valorii contractelor, impusă de scumpirea materialelor de construcții și a tarifelor la energie.

Estimarea se ridică la 40 de milioane de lei, față de suma finanțată necesară inițial de peste aproximativ 242 de milioane de lei, o creștere de 16,5%.

Proiectele pe fonduri europene derulate de Consiliul Județean Argeș aflate în diferite etape de derulare în prezent sunt următoarele:

* Modernizare DJ 504 lim. Județului Teleorman- Popești- Izvoru-Recea- Cornățel- Vulpești (DN65A), KM 110+700-136+695, L=25,995 KM, Com. Popești, Izvoru, Recea, Buzoiești, Jud. Argeș

* Restaurarea Galeriei de Artă „RUDOLF SCHWEITZER – CUMPĂNA”

* Restaurarea Muzeului Județean Argeș

* Conservarea și consolidarea Cetății Poenari

* Creșterea eficienței energetice a Palatului Administrativ

* Extinderea, modernizarea și dotarea spațiilor de la Urgențe la Spitalul de Pediatrie Pitești

* Extinderea și dotarea spațiilor de la UPU la Spitalul Județean de Urgență Pitești

* Modernizarea DJ 503 limita Jud Dâmbovița, Slobozia- Rociu-Oarja-Cătanele

* Extinderea și dotarea ambulatoriului integral la Spitalul Județean de Urgență Pitești

* Extinderea, modernizarea și dotarea ambulatoriului integrat la Spitalul de Pediatrie Pitești

Oferta unui mare constructor pentru lucrari rutiere de 39 mil euro va fi reevaluata

Scumpirea în lanț a materialelor de construcții, a energiei și a combustibilului a dus la creșterea facturilor pe care constructorii le trimit către primării sau consiliile județene.

Din cauza scumpirilor, fără un mecanism european sau guvernamental, proiectele europene ale autorităților locale riscă să fie pierdute, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu.

Autoritățile publice locale și județene se confruntă cu o problemă extrem de dificilă care ar putea duce la blocaje în derularea proiectelor, inclusiv a celor pe fonduri europene.

Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, mai a declarat: „ca atare, chiar dacă, spre exemplu, Consiliul Județean Argeș are un buget mai mare anul acesta comparativ cu anul trecut, deocamdată încă mai căutăm soluții să găsim o variantă prin care să acoperim aceste suplimentări de costuri. Asta, în condițiile în care în acest an, din bugetul de peste 612 milioane de lei, 50% este destinat capitolului de dezvoltare. Adică, finanțării proiectelor pe fonduri europene și guvernamentale și a celor finanțate din fonduri proprii, și aici amintesc doar proiectele de anvergură: 4 pe PNDL, 10 pe infrastrutură rutieră din fonduri proprii, 5 pe Sănătate. De asemenea, să nu uităm investițiile din infrastructură, cele mai mai de până acum, pentru rețeaua de 1200 de kilometri de drumuri județene, una din cele mai extinse din țară.”

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie 2022

Sus