Oferte locuri de munca top

Scumpirea locuintelor se domoleste in Europa

O încetinirea a ritmului de scumpire a locuințelor din Uniunea Europeană s-a înregistrat în trimestrul III al anului trecut.

Astfel, prețurile locuințelor au crescut în medie cu 6,8% în țările din zona euro, în trimestrul III al anului trecut comparativ cu același trimstru din anul precedent, potrivit Eurostat – biroul de statistică al Uniunii Europene.

La nivelul întregii Uniuni Europene, creșterea medie a prețurilor locuințelor a fost de 7,4% în același interval de timp.

Dar, ritmul de creștere este mai redus decât în trimestrul II când prețurile au crescut cu 9,2%, în zona euro și cu 9,8% în UE, față de perioada similară a anului anterior.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, în 15 creșterea anuală a prețurilor locuințelor în al treilea trimestru al anului 2022 a fost de peste 10%.

Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Estonia (+24,2%), Ungaria (+21,0%) și Lituania (+19,3%).

În același timp, prețurile au scăzut doar în Danemarca (-2,4%).

Noi proiecte rezidentiale, in pregatire

Comparativ cu trimestrul precedent, prețurile au crescut în douăzeci de state membre. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Cipru (+5,8%), Bulgaria (+4,1%) și Austria (+4,0%).

Scăderi au fost observate în Danemarca (-3,8%), Suedia (-3,1%), Finlanda (-1,3%), România (-1,2%), Italia (-1,0%) și Germania (-0,4%).

România

Comparativ cu perioada similară a anului anterior, în România prețurile locuințelor au crescut anul trecut în medie cu 6,4% (trimestrul I), cu 8,5% (trimestrul II) și 7,0% (trimestrul III), potrivit Eurostat.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus