Oferte locuri de munca top

Scumpirea carbunelui si a gazelor naturale adanceste criza energetica

Prețul cărbunelui a atins ieri în Europa un record pe măsură ce criza se adâncește, anunță Bloomberg.

Guvernele europene se luptă pentru a evita o criză energetică în această iarnă, care amenință să micșoreze impactul miliardelor de euro oferite ca ajutor de stat consumatorilor și întreprinderilor.

Prețurile gazelor au crescut luni cu peste 35% după ce comercianții au reacționat la decizia Rusiei de a menține principala sa conductă de gaz închisă pe termen nelimitat. Prețul de referință al cărbunelui a crescut cu 7,6%, până la un record de 345 USD/tonă, de aproximativ trei ori mai mare decât prețul de acum un an.

De asemenea, euro a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii.

1.700 de locuinte in cladiri nou autorizate in Bucuresti

În același timp, rămân îngrijorări cu privire la modul în care Europa va înlocui fluxurile de energie ce veneau din Rusia în momentul în care vremea se va răci și cererea va crește.

Spre exemplu, este puțin probabil ca Germania să-și atingă obiectivul de umplere la 95% a capacităților de stocare a gazelor naturale până la începutul lunii noiembrie.

Miniștrii europeni ai energiei urmează să discute vineri propuneri radicale de reducere a prețurilor la energie, inclusiv plafonarea prețului gazelor și suspendarea tranzacționării instrumentelor derivate de energie.

Viitor ansamblu cu 5 blocuri, langa un mare municipiu

UE ia în considerare măsuri pentru reducerea prețurilor

Totodată, Uniunea Europeană are în vedere noi valori de referință pentru gaze și limite de preț pentru a face față costurilor în creștere.

Statele membre vor discuta un plafon de preț pentru gazul rusesc importat și prețurile administrative în timpul situațiilor de urgență pentru regiunile cel mai grav afectate de întreruperile aprovizionării.

Sus