Solplanet x AeroFix

Scoaterea terenurilor din circuitul agricol

Intră în vigoare o nouă prevedere prin care va fi continuat procesul de scoatere din circuitul agricol a anumitor terenuri. Legea a fost promulgată de către președintele Klaus Iohannis și a fost publicată în Monitorul Oficial.

Noua Lege 287/2020 stabilește prelungirea perioadei în care poate fi solicitată scoaterea din circuitul agricol a terenurilor agricole, situate în extravilanul unităților administrativ-teritoriale, pe care sunt amplasate construcții de orice fel edificate înainte de data de 28 iulie 2017.

Prin modificarea promulgată, această posibilitate este valabilă pentru o perioadă de încă 5 ani.

Conform prevederilor în vigoare, tariful final datorat pentru scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor aflate în extravilan se calculează prin înmulțirea cu trei a tarifului specific terenului în cauză:

Clasa terenului agricol 1 2 3 4 5
Tarif – lei/mp 4,00 3,50 3,00 2,50 2,00

Această prevedere a putut fi aplicată inițial până în vara anului 2019.

Deputații au propus apoi o altă perioadă de aplicare a prevederilor, pentru a rezolva toate cazurile existente în cadrul unităților administrativ-teritoriale.

Proiectul de lege a fost adoptat și către Senat în luna noiembrie a anului trecut, primind apoi numai avize favorabile din partea comisiilor de specialitate. Ulterior a fost adoptat de Camera Deputaților cu majoritate de voturi.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus