Oferte locuri de munca top

Schimbari majore in regulile urbanistice din Craiova

În Craiova nu se va mai putea construi haotic, nu vor mai putea fi ridicate blocuri în cartierele vechi, așa cum permite actualul PUG.

Noul Plan Urbanistic General al Craiovei prevede o serie de schimbări majore în ceea ce privește zonele și modul de construire.

Acest PUG a fost lansat în dezbatere publică, după care urmează să intre în avizarea mai multor ministere și să fie aprobat în Consiliul Local.

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, a declarat: „Față de precedentul PUG, municipalitatea a solicitat firmelor Synergetics și Quattro Design mai multe obiective de atins prin noul PUG, dintre care enumerăm:

Eliminarea posibilității de a se mai construi haotic blocuri în cartierele vechi, așa cum permite, din păcate, actualul PUG”.

În acest sens, nu se mai acceptă construirea de blocuri cu regim de înălțime de la P+2 la P+4 pe o suprafață mai mică de 500 mp.

În ceea ce privește blocurile de la P+5 până la P+7 suprafața trebuie să fie de 750 mp minim, iar pentru blocurile de peste P+8 suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de 1000 mp.

De asemenea, în afară de blocurile care au un aliniament la frontul stradal și care se pot construi la distanțele permise de lege, cu privire la gradul de însorire, celelalte blocuri care se vor construi pe parcele noi vor trebui să respecte o distanță cel puțin egală cu înălțimea față de blocurile alăturate, respectiv pe laturile cu ferestre.

Cu alte cuvinte, dacă blocul propus are 30 de metri înălțime, el nu poate fi construit la o distanță mai mică de 30 de metri față de cel deja existent. Se încearcă să se evite, astfel, aglomerarea vechilor cartiere de blocuri, pentru un mai mare confort al cetățenilor.

Tot în acest sens, constructorii vor trebui să facă dovada că parcela permite asigurarea a 1,7 locuri de parcare/apartament, că există loc pentru pubele și platforme de gunoi, iar o suprafață de minimum 20% din parcelă trebuie să prevadă obligatoriu zonă verde.

Lucrari rutiere de peste 46 mil euro pe drumuri judetene, in pregatire

* Noi locuri de dezvoltare urbană

Totodată, au fost stabilite noi zone de locuințe colective, respectiv zone care au fost până acum în extravilan sau care, din alte motive, erau libere. Astfel, în zona Cernele și pe terenurile preluate de la UAT-urile Podari și Șimnicul de Sus vor putea fi amplasate construcții colective.

În ceea ce privește terenul preluat de la Șimnicul de Sus, o suprafață de 124 ha a fost păstrată pentru industrie, astfel încât orașul să devină atractiv și pentru noi investiții.

De asemenea, lângă Spitalul Regional, va exista, pe lângă zona de servicii, și una de locuire. S-a considerat că aici vor fi necesare locuințe pentru personalul medical, dar și farmacii sau hoteluri unde să fie găzduiți aparținătorii celor care vin să se interneze din toată Oltenia.

În ceea ce privește locuirea individuală, se urmărește conservarea cartierelor de case și eliminarea posibilității de construcții de blocuri printre acestea.

Suprafața minimă a parcelei pentru construcția unei locuințe individuale trebuie să fie 350 de mp și să existe loc pentru parcare, pentru pubele de gunoi și minimum 20% spațiu verde.

Blocuri cu peste 120 de apartamente, pregatite de investitori romani

* Noi reglementări pentru zonele protejate și parcurile din Craiova

În zonele istorice trebuie să se respecte înălțimea la cornișă față de construcțiile învecinate, astfel încât să nu mai existe între clădiri tip parter câte una de două etaje.

La fel ca în cazul locuirii colective, și la locuințele individuale locurile de parcare trebuie să fie exclusiv în incinta parcelei și cu acces direct la proprietate.

De asemenea, vor fi amenajate noi parcuri în zonele Cernele, Valea Șarpelui, Amaradia, Bariera Vâlcii, pe suprafețe care însumează 20 ha.

Dezvoltatorii imobiliari vor trebui să respecte procentul de minimum 20% prevăzut în PUG pentru spații verzi.

* Bulevarde noi

Noul PUG va ține cont și de obiectivele pe care municipalitatea le propune pentru următorii ani, cum ar fi: un nou bulevard amenajat între str. Râului și bd. Tineretului, cu 3 ha de zonă verde scuar; lărgirea Pieței Mihai Viteazul, pentru a putea găzdui evenimente cu participarea unui număr de peste 100 de mii de cetățeni, în acest sens fiind necesară regândirea parcelelor de spațiu verde sau construcția Pasajului Gârlești.

„Noul PUG prevede posibilitatea amenajării malului Jiului, astfel încât să devină un nou punct de atracție al orașului, ceea ce până acum nu a fost posibil”, a mai declarat primarul municipalității.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus