Oferte locuri de munca top

Scapam de ”declaratia privind beneficiarul real”

Majoritatea SRL-uri din țară vor fi scutite de depunerea ”declarației privind beneficiarul real”, legea în acest sens fiind votată ieri de Camera Deputaților.

Obligația a fost instituită prin Legea 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

În luna februarie a acestui an, la Registrul Comerțului erau înregistrate 978.245 de SRL-uri active. Dintre acestea, doar 36.242, adică 3,7% din total, au asociați persoane juridice, fapt care justifică necesitatea înregistrării beneficiarului real al entității, potrivit inițiatorilor proiectului legislativ.

Conform noilor prevederi, sunt exceptate de la obligația depunerii declarației următorii operatorii economici:

* regiile autonome, companiile și societățile naționale și societățile deținute integral sau majoritar de stat;

* persoanele juridice constituite doar din asociați persoane fizice, atunci când aceștia sunt singurii beneficiari reali.

În cazul persoanelor juridice, în lipsa depunerii declarației privind beneficiarul real, Oficiul Național al Registrului Comerțului este obligat să completeze din oficiu Registrul beneficiarilor reali ai societăților pe baza documentelor care însoțesc cererea de înmatriculare sau pe baza evidențelor deținute în cazul societăților deja înmatriculate.

Persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în Registrul Comerţului vor depune la înmatriculare şi ori de câte ori intervine o modificare o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali ai societăţilor.

Dacă intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaraţia se depune în termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit.

În termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii, societăţile înregistrate până la acea dată în registrul comerţului, depun, prin grija reprezentantului legal, spre înregistrare în Registrul beneficiarilor reali ai societăţilor, ţinut de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, o declaraţie privind datele de identificare ale beneficiarilor reali.

 

Descărcați aici Forma legii transmisă către promulgare

 

 

 

 

 

Citiți și:

Terenul de langa un centru comercial, pregatit pentru noi dezvoltari imobiliare  

Hala, cu aproape 6 mii mp scd

Proiect pentru realizarea unui complex industrial

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2020

Sus