Oferte locuri de munca top

Scade productia industriala, cresc stocurile

Activitatea industrială a continuat să scadă și în trimestrul II al acestui an, după cum reiese din analiza evoluţiei industriei, realizată pe baza estimărilor agenţilor economici

în cadrul anchetei de conjunctură a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Producţia industrială în aprilie – iunie ar fi scăzut cu 6,6% comparativ cu perioada similară din anul trecut, arată estimările.

În condiţiile unei posibile scăderi în volum a cifrei de afaceri pe piaţa internă (-14,3%) mai accentuată decât a cererii externe ( -3,7%), se estimează ca cifra de afaceri pe total industrie să se diminueze cu 11,2% în trimestrul II.

În schimb cresc stocurile de produse finite.

Acestea şi-au păstrat evoluţia uşor crescătoare, şi anume 3,8% în trimestrul II 2023, însă pe un trend mult redus, mai puţin cu 34,1 puncte procentuale faţă de nivelul din trimestrul II 2022.

În același timp, se apreciază că numărul mediu de salariaţi se va majora cu 0,4%, păstrându-se ritmul de creştere înregistrat în trimestrul I 2023.

În aceste condiţii se estimează o scădere de 7,2% a productivităţii muncii.

Mare ansamblu imobiliar cu cladiri de pana la 28 de niveluri

Semestrul I: scădere semnificativă a cererii pe piața internă

În contextul evoluţiei acestor indicatori economici, în semestrul I al anului curent, comparativ cu primul semestru din anul precedent, se estimează un parcurs negativ al producţiei industriale (-5,2%).

Acesta este determinat de scăderi mai ales în cazul cererii pe piaţa internă (-14,2%), concomitent cu o diminuare de 3,7% a cererii pe piaţa externă.

În aceste condiţii, volumul cifrei de afaceri pe total industrie este estimat să scadă cu 11,3%, faţă de nivelul înregistrat în perioada ianuarie – iunie 2022.

Stocurile de produse finite pot creşte în această perioadă cu 7,6%, nivel ridicat dacă se are în vedere majorarea de 36,8% din semestrul I 2022.

Numărul mediu de salariaţi este posibil să înregistreze o uşoară creştere de 0,4% la nivelul primului semestru, ceea ce ar conduce la o scădere de productivitate de 5,9%.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus