Oferte locuri de munca top

Scade increderea in economie

În contextul deficitului bugetar ridicat și anticipațiilor privind majorarea taxelor indirecte, încrederea în economie s-a redus, a declarat Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România.

Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut iunie, cu 4,8 puncte, până la valoarea de 54,2 puncte. Acest indicator ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească)

”Consistentă cu această evoluție, este observată o anumită revenire a anticipațiilor inflaționiste. Astfel, s-au majorat atât inflația anticipată pentru următoarele 12 luni, cât și rata de dobândă ROBOR 3M comparativ cu valorile înregistrate în exercițiul anterior. De asemenea, cum o taxare suplimentară conduce la o scădere a cererii, și anticipațiile de creștere economică s-au redus față de exercițiul anterior”, a mai spus Adrian Codirlașu.

Leul va continua să se deprecieze în următoarele 12 luni, apreciază majoritatea analiștilor financiari. 94% din participanții la sondajul realizat luna trecută de Asociația CFA România au această opinie.

Valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9894 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0438 lei pentru un euro.

Aceste valori sunt în scădere față de cele înregistrate în exercițiul anterior.

Evoluția prețurilor locuințelor

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 50% dintre participanți anticipează o scădere a acestora, în timp ce 31,3% dintre participanți anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni.

De asemenea, 68% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, iar 25% că sunt corect evaluate.

Blocuri cu pana la 12 niveluri, autorizate

Inflația și deficitul bugetar

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a crescut față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 8,21%.

În ceea ce privește deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an, valoarea medie a anticipațiilor este de 5,5%, o majorare substanțială față de exercițiul anterior.

Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real a scăzut față de exercițiul anterior la valoarea de 2,5%.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 55% în următoarele 12 luni.

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus