Oferte locuri de munca top

Scade cererea de birouri in Bucuresti, dar creste in marile orase din tara

În timp ce în București a scăzut cererea de birouri noi, în marile orașe precum Iași, Cluj-Napoca și Timișoara aceasta a crescut.

Astfel, la nivelul întregii țări, în ultimele trei luni, companiile au închiriat birouri (contracte noi și prelungiri) cu suprafața mai mare cu 9% față de trimestrul similar din anul trecut.

Orașele mari au o pondere în creștere în totalul închirierilor de birouri, în defavoarea Capitalei. În București s-au închiriat, pre-închiriat și prelungit contracte pentru birouri cu suprafața totală de circa 75.700 mp, în timp ce în Iași de 11.355 mp, în Cluj-Napoca de 9.293 mp și în Timișoara de 6.415 mp, conform unei analize realizate de Fortim Trusted Advisors.

“Regionalizarea pieței de birouri va rămâne o constantă a următorilor ani, așa cum s-a întâmplat cu dezvoltarea mai multor poli de business în București.

În timp, a crescut numărul lor și zonele de business au acoperit o mai mare arie a orașului, reducând din presiunea de pe infrastructura de transport și creând o diversitate a ofertei.

Viitor centru comercial cu peste 5 mii mp scd

În același mod, segmentele de office din orașe precum Cluj-Napoca, Iași, Timișoara se dezvoltă, însă mai prudent.

Investitorii trec de la o etapă la alta a proiectelor doar după ce se asigură că există o cerere curentă. Până acum, piețele regionale au atras din ce în ce mai multe companii mari, multinaționale, care au văzut o oportunitate în forța de muncă bine pregătită în universitățile regionale și care acum se extind cu ușurință de la un oraș la altul, în funcție de disponibilitatea spațiilor de birouri de calitate“, declară Nicolae Ciobanu, managing partner – head of advisory.

Cea mai mare tranzacție în afara Bucureștiului a fost realizată la Iași, unde compania Preh România a pre-închiriat o suprafață de 4.500 mp birouri, într-o clădire aflată încă în lucru, în proiectul Palas Campus.

Printre chiriașii mari de birouri care au ales un alt oraș, în afara Bucureștiului, se mai numără Accenture (în Cluj-Napoca), Linde Global Services, Hella (în Iași), Tech Mahindra (în Timișoara), Expleo (Iași).

“Clădirile noi de birouri din orașele primare și secundare Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov și Craiova au aceleași standarde de calitate superioară A și aceleași tipuri de facilități pentru angajați (zone de retail, servicii, spații comune pentru socializare, certificări verzi), precum cele din București.

TOPUL CONSTRUCTORILOR

În plus, în orașele primare și secundare, sunt în dezvoltare și alte proiecte Premium de birouri, care vor asigura livrări constante de birouri noi, în următorii doi – trei ani.

În București, în acest an s-a redus drastic nivelul livrărilor, ceea ce a dus și la o espectativă a companiilor. Și în următorii ani, ritmul livrărilor va scădea însă, dacă luăm în calcul proiectele anunțate de dezvoltatori și aflate în construcție de dezvoltatori perioada 2023-2025“, completează Bogdan Cange, managing partner – business development.

De la începutul anului și până acum, 30% din totalul tranzacțiilor din București au reprezentat-o renegocierile, cu o suprafață totală de 72.522 mp.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus