Solplanet x AeroFix

Scad creditele imobiliare neperformante în Europa

money-167735_640Pentru a înţelege cum va evolua piaţa creditelor imobiliare în următorii ani a fost analizată situaţia din intervalul iunie – septembrie 2015 privind expunerea imobiliară a 51 de bănci europene

Băncile europene şi agenţiile de management au o expunere brută de 531 de miliarde de euro a proprietăţilor imobiliare incluse în strategiile de eliminare în anii următori, potrivit unui raport al Cushman&Wakefield citat de europaproperty.com .

Cifrele includ expunerea împrumuturilor, a ipotecilor imobiliare şi a proprietăţilor imobiliare care se crede că vor face parte din strategiile de eliminare ale băncilor.

Valoarea acestui portofoliu calculat la 531 de miliarde de euro este cu 53 de miliarde mai mică faţă de intervalul anterior de trei luni. Valoarea netă calculată cu pierderile aferente împrumuturilor ajunge la 333 de miliarde de euro.

Ţările cele mai expuse în context rămân Spania şi Marea Britanie.  Expunerea creditelor imobiliare a crescut în Spania de la 192 de miliarde de euro la 203 miliarde în utlimul an în urma reclasificării împumuturilor imobiliare din această ţară.

Acelaşi coeficient a crescut în Italia cu 30 de miliarde de euro. Acest lucru se bazează pe întârzierea măsurilor pentru reducerea gradului de îndatorare şi subliniază problema împrumutatorilor italieni.

“Deşi  expunerea băncilor europene la active imobilare neperformante a scăzut cu aproximativ 53 de miliarde de euro faţă de anul trecut, un calup semnificativ de active imobiliare ineficiente sunt pe cale de a fi prelucrate oferind mari oportunităţi în special în Sudul şi Estul Europei.”, a declarat Federico Montero, Head of Loan Sales al EMEA Corporate  Finance, Cushman and Wakefield.

Sus