În următoarele ședințe de Guvern ar urma să fie adoptate primele hotărâri de guvern și ordine de ministru cuprinzând măsurile concrete agreate în sprijinul fermierilor și al transportatorilor.
Urgentarea elaborării de acte normative care să transpună în practică soluțiile convenite de Guvern cu transportatorii și fermierii protestatari a fost scopul discuției pe care premierul Marcel Ciolacu a avut-o cu miniștrii implicați în negocierile cu transportatorii și fermierii protestatari astăzi.
Ce cerințe au protestatarii
Discuția vine după ce șase puncte importante au fost stabilite de către reprezentanții ministerului Transportului și cei ai transportatorilor și fermierilor în cadrul unei întâlniri din weekend.
Aceste puncte care, din perspectiva ministerului Transporturilor, pot fi implementate în termen de 30 de zile sunt:
* Stabilirea unor culoare dedicate la frontiere și în Portul Constanța care să permită doar tranzitarea autocamioanelor din statele membre ale Uniunii Europene (cele din afara UE vor trece pe un flux separat);
* Reglementarea aplicării amenzii pentru lipsa rovinietei, în cazul în care timpii petrecuți în așteptare pentru trecerea frontierei depășesc valabilitatea rovinietei pentru ziua respectivă;
* Stabilirea unor limite, în conformitate cu legislația europeană și din alte state membre ale UE, privind toleranțele pentru depășirea greutății camioanelor la maximum 5%;
* Stabilirea unor limite, în perioada campaniilor agricole, pentru autocamioanele care transportă cereale colectate din câmp către zonele de depozitare (distanțele se mențin în limita de 70 km, conform legii, iar tonajele pot fi depășite cu maximum 10%- raportat la tonajele legal premise);
* Obligativitatea expeditorilor de a prezenta la licențiere o asigurare de risc financiar sau orice altă formă de garanție bancară, în limita căreia se poate încheia tranzacția;
* Identificarea unei soluții privind sancționarea doar a furnizor și a destinatarului în cazul depășirii încărcării camioanelor.
Noua unitate de productie si depozitare, in incinta unui parc industrial
Verificarea în teren
La ședința de astăzi s-a discutat și despre situația verificării în teren a problemelor semnalate de către cei care protestează.
Astfel, din primele date primite s-a reconfirmat faptul că, din octombrie 2023 până în prezent, nu au intrat cereale ucrainene pe piața internă din România, fiind vorba doar despre tranzit către Portul Constanța, de unde mărfurile au plecat la export.
De asemenea, de la începutul anului, pe lista de mărfuri care fac obiectul acordului cu Ucraina privind importul pe bază de licență au fost adăugate făina și zahărul.
“Negociem în continuare cu bună-credință cu protestatarii. Avem o totală disponibilitate la dialog, totul până la măsurile privind reducerea evaziunii fiscale. Aceasta este linia roșie peste care nu putem trece”, le-a transmis premierul miniștrilor prezenți.
Prim-ministrul le-a cerut reprezentanților Guvernului să continue discuțiile cu fermierii și transportatorii, implicând în dialog și asociațiile mari, reprezentative pentru cele două domenii.
Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a comunicat Guvernului disponibilitatea de a se întâlni din nou, în cursul zilei de azi, cu protestatarii, după ce aceștia nu au mai reușit să ajungă la întâlnirea de ieri.
ASF le-a transmis acestora un set de propuneri concrete menite să amelioreze efortul financiar pentru achiziția RCA.
Premierul și miniștrii sunt dispuși să continue dialogul civilizat și rațional, care să contribuie la soluționarea problemelor legitime reclamate.
La discuții, din partea MTI și a Guvernului, au participat:
– Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu;
– Șeful Cancelariei Prim-ministrului, Mihai Ghigiu;
– Consilierul de stat din cadrul Cancelariei Prim-ministrului, Minel Ivașcu;
– Directorul General al CNAIR, Cristian Pistol;
– Directorul General al ARR, Dorin Costel Ștefan;
– Directorul General ISCTR, Tudor Nișulescu;
– Directorul Direcției de Transport Rutier MTI, Adriana Kalapis;
– Directorul Direcției de Venituri și Încasări CNAIR, Lucian Calmuș;
– Directorul Direcției Monitorizare și Reglementări ISCTR, Mihăiță Lian Vacarencu;
– Șef Birou Petiții și Reclamații ISCTR, Bogdan Voiculescu.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023