Posibilitatea pentru ca săptămâna de lucru să fie redusă la 4 zile ar putea fi valabilă și pentru salariații din România. Aceasta a fost propusă de mai mulți senatori și deputați, preluând o propunere a unui senator liberal din legislatura 2012-2016. La momentul respectiv, această alternativă a fost atât criticată, cât și apreciată de mass media.
Inițiatorii au în vedere ca salariații angajați cu normă întreagă să poată opta pentru un timp de muncă de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână.
Timpul de muncă de 8 ore pe zi va rămâne în continuare valabil, săptămâna de lucru de 4 zile fiind o opțiune, nu o obligație.
Repartizarea timpului de muncă ar urma să fie stabilită de comun acord între angajator și angajat.
Conform specialiștilor în resurse umane, perioada de adaptare la un astfel de program depinde de la om la om, dar în medie obișnuința se formează în trei luni de zile.
În același timp, fiecare angajator, fie din mediul public sau privat, trebuie să își asume că, cel puțin pentru un timp, randamentul angajaților nu o să fie același ca înainte de schimbarea programului, mai arată inițiatorii.
Odată ce trece perioada de acomodare, poate crește productivitatea muncii, totul depinzând de domeniul de activitate.
Propunerea legislativă este în prezent înregistrată la Senat pentru dezbatere.
Amintim faptul că același model de lucru a fost propus în Belgia în luna februarie a acestui an.
Mai multe țări europene au testat această modalitate de lucru, iar rezultatele au fost mixte.