Oferte locuri de munca top

Sanctiuni mult mai mari pentru abandonarea deseurilor

Legea privind regimul deșeurilor a fost completată ieri de Senat. Modificările urmează să fie dezbătute și de Camera Deputaților.

În principal, senatorii vor să fie aplicate sancțiuni mai aspre celor care abandonează deșeurile în locurile neamenajate în acest scop. Sancțiunile îi vizează și pe constructorii care lasă pe ternurile virane resturile de materiale provenite din demolări și desființări de construcții, precum și de la lucrările de renovări și construire.

Senatul a adoptat ieri majorarea sacțiunilor pentru abandonarea deșeurilor, care vor putea ajunge până la 70.000 lei.

Astfel, abandonarea deșeurilor și eliminarea acestora în afara spațiilor autorizate vor fi sancționate cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele fizice. Persoanele juridice vor plăti o amendă cuprinsă între 50.000 și 70.000 lei.

Sumele au fost majorate de senatorii din Comisiile de specialitate ale Senatului. Inițiatorul propusese inițial amenzi cuprinse între 1.500 lei – 3.000 lei pentru persoanele fizice și 1.500 lei – 30.000 lei pentru persoanele juridice.

Va fi aplicată sancțiunea contravențională complementară de confiscare a mijloacelor de transport și utilajelor folosite pentru descărcarea/abandonarea deșeurilor în spații neautorizate, dacă deșeurile pot provoca decesul ori vătămarea corporală a unei persoane sau o daună semnificativă calității aerului, calității solului sau calității apei. Aceeași sancțiune se aplică în cazul în care contravențiile vor fi săvârșite în mod repetat

Totodată, va fi păstrată sacțiunea complementară ce cuprinde ridicarea deșeurilor depozitate în alte zone decât cele autorizate, curățarea terenului, precum și eliminarea acestora.

Transportul deșeurilor de către alte persoane sau operatori decât cei autorizați sau înregistrați va fi interzis.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2021

Sus