Oferte locuri de munca top

Sanctiuni pentru nerespectarea transparentei decizionale in administratia publica

Obligarea la transparență decizională a autorităților publice prin impunerea de sancțiuni nu a trecut de Senat.

Un grup de parlamentari a inițiat modificarea legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. Această modificare este necesară deoarece, conform inițiatorilor, varianta actuală este de multe ori interpretată în mod subiectiv și arbitrar de către unii reprezentanți ai administrației locale.

Un alt motiv pentru care legea a fost propusă spre modificare este lipsa sancțiunilor. Ca urmare unele autorități locale aleg să decidă cu ușile închise chestiuni de interes general public.

Această lipsă de transparență, conform inițiatorilor, duce la o scădere a încrederii cetățenilor față de autorități, dar și la scăderi în bugetul personal al contribuabililor, dacă se decide o impozitare mai mare în necunoștință de cauză față de aceștia.

Proiectul legislativ prevede că adoptarea actelor normative cu încălcarea procedurilor de transparență decizională atrage nulitatea absolută a actului normativ astfel adoptat și a tuturor actelor subsecvente acestuia.

În felul acesta, respectarea legii transparenței decizionale nu ar mai fi opțională pentru acei reprezentanți ai administrației locale care ințeleg să respecte normele doar atunci când există sancțiuni.

Proiectul de lege a avut ieri în Senat 117 voturi pentru respingere și 12 voturi contra respingerii.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2021

 

 

 

Sus