Oferte locuri de munca top

Salariul mediu net in constructii creste mai lent decat cel la nivel national

Salariul mediu net în construcții a crescut aproape constant de la începutul acestui an, nivelul maxim din primul semestru fiind înregistrat în luna aprilie (luna de acordare a primelor de Paște), când a fost de 3.313 lei.

În luna iunie, potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică, câştigul salarial mediu net în construcții a fost de 3.309 lei. Nivelul lui este mai mare cu aproape 6% decât cel din aceeași lună a anului trecut.

Însă, puterea de cumpărare a salariaților este diminuată de creșterea prețurilor produselor de consum.

Rata anuală a inflaţiei în luna iunie 2021 comparativ cu luna iunie 2020 a fost 3,9%. Dar inflația este în creștere, iar în luna iulie 2021 comparativ cu luna iulie 2020 a urcat la 5,0%.

Ritmul de creștere a salariului mediu net în construcții este mai redus decât al celui per economie.

Salariul mediu net din construcții este sub nivelul celui mediu net la nivelul întregii economii, care în luna iunie a fost de 3.541 lei. Creșterea acestuia este de peste 7% față de luna iunie a anului trecut.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în luna iunie în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (8439 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1926 lei).

Inflația în creștere și accelerarea creșterii salariilor în alte sectoare economice ar putea pune presiune pe creșterea în continuare a salariilor în sectorul construcțiilor.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus